Само в Breaking.bg: Протестърската ЦИК подготвя манипулации на изборите

0
526
Снимка: архив

Мнозинството в комисията отхвърли да се броят разписките от машините

Подготвят ли се манипулации на изборните резултати ? Очевадно, да. Това стана ясно днес от онлайн заседанието на Централната избирателна комисия-ЦИК, където „протестърското мнозинство“ в комисията отхвърли със 7 на 6 гласа искането секционните избирателни комисии да броят подадените разписки от машините за гласуване.

Днес ЦИК одобряваше методическите указания към секционните избирателни комисии за частичните избори на 27 юни, неделя. За първи път в историята на ЦИК толкова късно, едва пет дни преди избори, комисията одобрява методически указания към СИК. И това показва пълната некомпетентност на „протестърската ЦИК“, коментираха запознати.

Според Чл. 271. (1) (Доп. – ДВ, бр. 36 от 2021 г., в сила от 01.05.2021 г.) от Изборния кодекс: След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване в избирателната секция чрез отпечатване на протокол от системата при спазване на разпоредбите на този раздел по ред, определен от Централната избирателна комисия по чл. 57, ал. 1, т. 29.

(2) (Доп. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.) При установяване на резултатите от гласуването броят на машинно гласувалите избиратели е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване, които гласове са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки. Новото мнозинство в ЦИК очевидно не желае да спази изискването за разпоредбата на чл.271, Ал. 2 от ИК и по този начин да има ясно и законосъобразно отчитане на изборния резултат.

По какъв друг начин би се постигнало това съответствие е въпрос на който нито мнозинството в 45 НС приело промените в кодекса, нито мнозинството в ЦИК, може да дадат адекватен отговор, казват експертите. Как ще се спази основния принцип за публичност и прозрачност в изборния процес, особено при определянето на изборния резултат като няма яснота още в СИК постигнато ли е това съответствие заложено в разпоредбата на закона ?

Трябва ли да имаме съмнения, че може да се стигне до манипулации, дали на софтуера още през изборния ден, дали на флаш паметта на машината при отчитане в изчислителния пункт на РИК. Остава неизяснен въпросът, най-вероятно умишлено, какво ще се случи ако при предаването на протоколите в РИК откаже флаш паметта от машината на дадена СИК ? Тогава според протестърската ЦИК трябва да се броят разписките от машините. Но…това ще направят само трима от членовете на дадената СИК, защото те ще предават протоколите, а останалите членове не. Каква е гаранцията, че няма да има манипулации ? Никаква. Затова ли подготвят служебният кабинет, президента Румен Радев и неговата ЦИК ?