Синът на убития от комунистите поет Георги Заркин: Не искам извинения от наследници на убийци

0
352
Лъчезар Заркин.

БЗНС няма място при синовете на ДС, заяви още Лъчезар Заркин

Лъчезар Заркин, син на убития от комунистите в Пазарджишкия затвор поет и земеделец Георги Заркин разпространи открито писмо до кандидата за кмет на София Васил Терзиев, пише „Трибюн“.

Реакцията му е предизвикана от медийните разкрития, че Терзиев е наследник кърваво червен род, а фирмите, които бележат бизнес успеха му, са свързани с лица от бившата Държавна сигурност. Заркин е възмутен и от факта, че БЗНС – организацията, която е дала хиляди жертви заради демократичните си принципи и убеждения, днес е част от коалицията, подкрепяща Терзиев за кмет.

Ето и пълния текст на писмото без съкращения:

„Не искам извиненията на синовете на ДС да прокарват пътя им към властта. Васил Терзиев е еманацията на успеха на няколко поколения висши кадри на ДС! Не мога да имам нищо общо с наследниците на убийците на нашите бащи. Да подкрепям синовете на ДС означава да се отрека не просто от баща си, а от битката му за България.

Само един пример от биографията на моя баща. Докато той прави втора гладна стачка като политически затворник в Старозагорския затвор в знак на протест срещу участието на български войски в Чехословакия, тогава дядото-генерал със същото име – Васил Терзиев, участва в смачкването на Пражката пролет. Синовете на ДС и ние синовете на репресираните и убивани от комунистите демократи сме живели два различни живота, макар и в една държава и в едно време. Те – бяха елитът. Елитът, сформиран със силата на дулата на червената армия и инсталиран от СССР. Те избиваха всеки дръзнал да защити правото на България да е независима и свободна. Те екзекутираха със злоба и без жал собствените си сънародници. Знам това и се питам – защо трябва властта в държавата ни отново да е в ръцете на техните синове? Синовете на ДС! Това ще е предателство към онази България, за която антикомунистите даваха живота си. Това ще е предателство към днешната ни макар и уязвима Демокрация.

Не искам извинения от синовете на ДС!

Искам нашите български синове да са равни с тях. С капиталите, с образованието, с възможностите, които децата на ръководителите на ДС разполагат и днес да имат и нашите деца. Не искам извинения от синовете на ДС! Искам да ги издигаме в обществената йерархия, като почтени и можещи, а нашите български деца да гласуват за тях и да им предадат властта в държавата отново.

Не искам извинения от синовете на ДС!

Искам морал и ценности, в които човекът е важен, значим и свободен. Не искам свят управляван от техните фирми с капитали откраднати от народа ни. Свят, в който те ни говорят за промяна, успех и просперитет, а нашите български деца са им наемници. Искам всичко за което се е борил моя баща да си е струвало, не заради мен, а заради свободна и просперираща България, в която днес, лидерите да са вдъхновяващи, себеотдаващи се, рискуващи се в името на хората. Лидери издигащи се с труд, градящи обществен авторитет и печелещи симпатии не чрез скъп ПР по пътя на властта, а с публично доказани действия.

Специалистите по политическа реклама бяха накарали Васил Терзиев да каже, че за някои е просто „тати“. Това беше най-голямата грешка на хора откъснати от паметта и морала на собствения си народ. Асоциациите с нашите екзекутирани и тормозени горди бащи веднага изплува. Бащите са важни тогава когато възпитат синовете си за битка за доброто, а не когато им дадат капиталите заграбени от най-жестоките репресивните служби на комунизма. Крадените капитали от вашите татковци от ДС не могат да изкупят смъртта на нашите смели бащи. Вашата власт ще реабилитира успеха и кражбите на вашите бащи. Вашата власт ще подчини нас отново на нечистите ви интереси да имате достъп до ресурсите в държавата.

София е имала много запомнящи се кметове, но синовете на ДС не са и няма да бъдат сред тях.

Не искам извинения от синовете на убийци, само защото искат властта в София. Искам свободен град, на свободни хора – това е София за мен. Като член на БЗНС изразявам възмущението си от участието на лидера Илия Зюмбилев в тази коалиция за София. Нашият съюз няма място при синовете на ДС!“