Синдикатите в „Марица Изток“: Половината служители ще останат без работа

0
20
ТЕЦ "Марица 3"

Когато правителството на Кирил Петков и Асен Василев реши да заложи тези пагубни 40% в ПВУ, никой не помисли за социалните измерения, заяви Деян Дяков

Синдикатите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ настояват още от средата на миналата година да се разгледа отново Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта му за редукция с 40% на въглеродните емисии до 2026 г. Обясни пред БТВ Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Въпросните 40%, който са заложени в ПВУ, ще се отразят на 50% от капацитета на централата, т.е. половината, а вероятно и повече от централата трябва да бъде затворена и да не произвежда електроенергия – това са около 800 мегавата на час“, каза той.

Според работещите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ това ще доведе до спиране на износа на ток. Това от своя страна означава, че половината от хората ще останат без работа.

Една бъдеща трансформация на икономиката би се отразила най-вече в двете градчета, които са най-близо до комплекса – Раднево и Гълъбово

Общият брой на служите в централата е 1200-1300 души, но закриването на част от мощностите ще доведе и до 50% намаление на работата в мината, а там работят други 7000 души. Половината от тях също се останат без доходи.

Не вярвам, че единственият вариант е да се намалят мощностите. През изминалата година, когато правителството на Кирил Петков и Асен Василев реши да заложи тези пагубни 40% в ПВУ, никой не помисли за социалните измерения. Не се направи социологическо проучване. Няма и финансово проучване, как това ще се отрази на региона“, каза още Деян Дяков.