Скандали в „Зелено движение“, според Сандов имало фиктивни членове и човек, който се занимава с контролиран вот

0
192
Борислав Сандов Снимка: фейсбук

Той призова ръководството на партията да бъде сменено

Около 30-35% фиктивни членове е имало в „Зелено движение“ – част от обединението ДБ-разкри пред БНР Борислав Сандов, учредител и бивш съпредседател на партията.

Думите му са по повод изтеклия доклад на анкетна комисия, според който партията е била „превзета“ от фиктивни членове, чрез които се е повлияло на вътрешните ѝ избори с гласуване с пълномощни.

При вземането на ключови решения е имало и контролиран вот от страна на местни структури и организации.

По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения, но „може би мащабът е малко по-голям“.

„Става въпрос за организираност между група хора, които нямат сериозна публична известност, които „превземат“ местни организации, „изсмукват“ от тях пълномощни на делегати, които не присъстват на събранието и ги разпределят към други. Което формира тежест около 30-35% в Общото събрание, което може да надделее в голяма степен при избора на определени хора“, обясни Сандов.

Той допълни, че част от пълномощните са „абсолютно фалшиви“ и „упълномощителят не е наясно, че от негово име е издадено пълномощно на човек, който той дори не познава – от Сандански в Разград или нещо подобно“. Една от местните организации например – в Симеоновград, се състояла от един човек, двамата му сина и двама негови работници, което Сандов нарече „абсолютно нелепо“.

Бившият вицепремиер смята, че за част от замесените лица това е и форма на отмъщение към него и други лица в изпълнителната власт, заради това, че не са позволили да се назначават „калинки“. Като едно от тези лица Сандов посочи Никола Йорданов, нарече го основен инициатор на контролирания вот и уточни, че е искал да става служител на МОСВ.

„Но има и други. Има организации, които са се опитали по един или друг начин да искат от мен от мен и позицийка в кариерно развитие, и едва ли не обществени поръчки, което не мога да допусна и не съм допускал“.

Сандов призова ръководството на партията да бъде сменено.

Ще е жалко ние да сме причина за някакви сериозни турбуленции там. Работим, за да няма такива щети.

Той изрази съмнение „Зелено движение“ да се разцепи и отбеляза, че за разделение на две партии може да се говори, когато има тематично разделение, а в случая няма такова.

„След като станаха публично известни проблемите около опита за овладяване на Зелено движение, днес дадох интервю за БНР. В зависимост от развитието на ситуацията след заседанието на Националния ни съвет довечера, ще оповестя по-просторно своето мнение в следващите дни. Убеден съм, че мълчанието и вземането на решения „на тъмно“ са част от проблема, а откритото говорене и посочване на проблемите са единственият път към намиране на решения“, написа във Фейсбук Борислав Сандов.