След два дни мълчание – Христо Иванов в оправдателен режим, не бил говорил за нов главен прокурор с Пеевски

0
118
Христо Иванов Снимка: кадър

Призова за хладнокръвие и разум

Христо Иванов отговори на думите на Делян Пеевски, който по-рано заяви, че съпредседателят на ДБ му е седял в скута и е бил „мазно туско кафе“, докато са правили реформите в Конституцията. Пеевски добави, че: „Маските трябва да паднат, Христо. Искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши, вие сте ми ясни“.

„Изведнъж господин Пеевски се самовзривява с поредния фойерверк от безвкусни пошлости. И ако на някой не му е ясно за какво става дума и къде е проблемът, мисля, че той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в разпределението и не искат да има ясни правила и регламенти с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се разпредели цялата тази власт“, това заяви Иванов.

Той обясни, че от тяхната формация продължават, въпреки всичко, да вярват, че пътят е към преговори и взимане на решения, а не избори и предизборна кампания.

„Няма да коментирам твърденията на Пеевски. Нямам навик да влизам в разкази от някакви срещи. Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам. Темата е регулаторите, главния прокурор. Ако по мое време бяха избирани такива главни прокурори, щях да си мълча особено на фона на Нотариуса“, каза той.

„ДПС имат обективен интерес да си променят позиционирането във вътрешнополитически и международен план. Това беше мъдро, но сега Пеевски е на път да изгори всичко с това изхвърляне, защото сдържаността никога не е била негова силна черта. Никого не сме използвали“.

Той отрече формациите да са се използват помежду си и нарече тези твърдения „интригантстване“.

По думите на Иванов не трябва Габриел да бъде тикана напред, защото Борисов бил водещият в разговорите. Освен това предложенията не били нови, а обсъждани месеци наред. Иванов искал да се каже какво одобряват и какво – Не.

„Дори да отидем на избори, пак трябва да вземем тези решения. По-добре сега да проявим хладнокръвие и разум и да се разберем“. Изрази надежда страстите да бъдат успокоени и формациите да се върнат към нормалните разговори.