Тома Биков: Директорът на Народния театър бе назначен от Атанас Атанасов. Преди това Василев бе съветник на Минеков. той докара Морфов. Сега пък ГЕРБ са виновни

0
1877
Тома Биков

Желая успех на Александър Морфов и се надявам да намери поле за изява на истинския си талант, който е в правенето на театър, а не в правенето на политика!

Тома Биков, фейсбук

Кратко уточнение. Директорът на Народния театър Васил Василев беше съветник на Велислав Минеков, докато последният искаше да гони ГЕРБ от централата на партията. По-късно, по времето на министъра на културата от Продължаваме промяната Атанас Атанасов (имаше и такъв), Васил Василев беше избран за директор на академичния ни театър.

Същият назначи Александър Морфов за главен режисьор, като това беше част от концепцията му. Днес го е уволнил дисциплинарно и затова сме виновни… ГЕРБ. Припомням това, защото самият господин Морфов, по всички телевизии говори за амнезия на цялото общество, а не помни неща, които са се случили само преди година.

Съжалявам, че е необходимо талантлив режисьор като него, да изразява себе си не чрез представленията си, а чрез политическа активност. Слушах интервюто му пред БНР, в което казва, че ГЕРБ никога няма да му простят за критиките към Борисов. Уверявам го, че няма за какво да му прощаваме, защото не сме му обидени. Влизайки в политиката, всеки от нас знае, че ще бъде критикуван, а нерядко обиждан и клеветен, без да има право на отговор.

В този контекст, в лично качество съм му простил, че ме нарича еничар, още в мига, в който го е изрекъл. Николай Бердяев казва, че християнинът никога не може да бъде обиден, а само виновен. Тази мисъл ме крепи през последните години.

Желая успех на Александър Морфов и се надявам да намери поле за изява на истинския си талант, който е в правенето на театър, а не в правенето на политика! А ако иска да участва в политиката, от сега трябва да знае, че хората в това поле нито имат право на обида, нито право на отговор. Те имат единствено правото да бъдат виновни.