Зам.-министър на земеделието с явно агентурно минало бе назначен и освободен за три часа

0
261
Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е бил щатен служител на Пето управление на ДС-УБО

Новоназначен заместник-министър на земеделието остана на поста си само три часа и бе отстранен, заради принадлежност към бившата Държавна сигурност. Дамян Дамянов, който трябваше да поеме ресор „Гори“ в Министерството на земеделието и храните, е бил щатен служител на Пето управление на ДС – УБО (Управление за безопасност и охрана), показа проверка на Агроновините в Комисията по досиетата, съобщава сайтът Аgronovinite.com.

.65-годишният Дамянов е бил директор на Териториално звено за алтернативни дейности „Южна България“ в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), а в продължение на 10 г. оглавява Югозападно държавно горско стопанство – Благоевград. През април т. г. той бе освободен от поста със заповед на досегашния служебен министър на земеделието Явор Гечев с мотив навършена пенсионна възраст.

Принадлежността на Дамянов към бившата Държавна сигурност е публична информация от над десет години

Принадлежността на Дамян Дамянов към бившата Държавна сигурност не би трябвало да е изненада за новия премиер акад. Николай Денков и екипа му, тъй като тя е публична информация от преди повече от десет години. Тогава, заради кадрови промени в ИАГ, Комисията по досиетата извърши мащабна проверка на 94 служители в държавната агенция.

Сред разкритите служители с принадлежност към ДС, бе и Дамянов, който тогава бе начело на Териториално звено за алтернативни дейности „Южна България“ в ИАГ. Той е бил щатен служител на Пето управление на ДС – УБО (Управление за безопасност и охрана) от 1984 г.

Отделът е бил създаден, за да осигури охраната на членовете на Политбюро на ЦК на БКП и на правителството. Малко по-късно към отдела е създадена специален охранителен отряд, който има за задача да пази резиденция „Врана“, да изпълнява охранителни функции на висшето ръководство на БКП, както и да обезпечава охраната по време на митинги, събрания и други обществени мероприятия.

Впоследствие в задълженията на охранителите влиза обслужването на върхушката – обзавеждането, поддържането на работните места, жилищата и почивните домове, които елитът използва. През 1954 г. отделът получава името Управление безопасност и охрана (УБО).

Дамянов остана на поста си само три часа – в 16 ч. Министерският съвет изпрати прес съобщение до медиите, че той поема зам.-министерския пост, в 19 ч. – че е отстранен заради принадлежността му към някогашните тайните служби.