Започна първата в историята стачка на дипломатите у нас

0
74
посолство
Министерство на външните работи

Те излязоха пред сградата на МВнР, хвърляйки жълти стотинки като символ на оценката за техния труд

Българските дипломати започват първата в историята на страната стачка. От петък се прекратяват консулските услуги и заверки и спира работата в Централното управление на Министерството на външните работи (МВнР) в София.

Дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина имат готовност да се включат също в ефективните стачни действия, ако исканията на протестиращите не бъдат чути от властите.

В МВнР тази сутрин дипломатите излязоха пред вход 3 на сградата, за да хвърлят жълти стотинки като символ на оценката за техния труд, съобщава „24 часа“.

Според тях обявените на 19.10.2022 г. символични стачни действия в МВнР не са довели до резултат. Поради липсата на конструктивен, открит и ефективен диалог с ръководството на МВнР по поставените стачни искания.

В последващ етап и при продължаваща липса на резултат по стачните искания ще бъде допълнително организиран процеса по започване на ефективни стачни действия и в задграничните представителства на Република България.

Стачните искания са за достойно заплащане за служителите на МВнР, индексиране на командировъчните средства, както и преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.