Защо Киро, Асен и Христо Иванов провалиха пленарното заседание за съдебната реформа?

0
295
Кирил Петков и Асен Василев отсъсваха от залата при приемането на ЗСВ.
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Не всички депутати от ПП гласуваха за промените ЗСВ

По време на гласуването на Законопроекта за изменение и допълнение Закона за съдебната власт, ясно се вижда, че не всички от ПП го подкрепят. От Парламентарната група водена от Кирил Петков и Асен Василев за промените в ЗСВ гласуват съответно 46 и 49 човека от общо 53.

От видеото ясно се вижда, че Кирил Петков и Асен Василев, които бяха най-ревностните защитници за приеманите на тези Законопроекти отсъстват от пленарна зала. Двамата съпредседатели на ПП седят на първия ред, в конкретния случай на техните места бяха Настимир Ананиев и Венеция Ангова. Кирил Петков и Асен Василев дори не бяха седнали и на задните редове, което е видно и от камерите, пише Трибюн.

Припомняме, че чрез внесения проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт се цели укрепване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт, което е в изпълнение и на заложената мярка „Укрепване ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт (Q4/2022)“, Реформа 2: „Противодействие на корупцията“ в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

ГЕРБ/СДС

От „Продължаваме промяната” уж много настояваха за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, но, когато трябваше парламентарната им група да подкрепи Законопроекта, те ясно дават заден. На какво се дължи промяната отстрана на ПП едва ли ще стане ясно. Единственото, което се затвърждава обаче, е че често народните представители от промяната сменят мнението си.

Ситуацията коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Ето какво написа тя във фейсбук:

Калина Константинова от ПП на извънредна комисия изслушва Telus и целите групи на ПП и ДБ я подкрепят морално с присъствие в зала „Изток“.

Антон Тонев от ПП на извънредна комисия в зала

„Огледална“, обсъжда промени в Закона за здравното осигуряване.

Кирил и Асен цял ден не са в пленарна зала.

Христо Иванов е извън НС.

Колко им е важна съдебна реформа, че провалиха пленарното заседание?