Борисов: ЕС се нуждае от по-сериозен бюджет

0
19
Борисов в Брюксел.

Маратонската среща на върха в Брюксел приключи без резултат

Като цяло ЕС се нуждае от по-сериозен бюджет”. Това заяви след извънредната среща на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов.

Трябва да се намери компромис. Днес не сме узрели за подобно решение. Аз винаги съм започвал с това колко е важно единството на Съюза. Колко е важно по-изостаналите, по в края със специфични нужди региони да им се обърне внимание. И новата четворка – Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия, абсолютно се съгласиха. Поне 10 пункта им дадох за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет”, каза Борисов.

Сред тях били нулевата миграция, енергийната диверсификация, най-нисък външен дълг, рекордните количества наркотици, които българските власти задържат и други.

Междувременно стана ясно, че маратонската среща на върха на ЕС за определяне на следващия седемгодишен бюджет на блока завърши в безизходица, след като 27-те страни членки не успяха да стигнат до обща позиция, казаха много източници за АФП.

След два дни и една нощ на разговори политиците не успяха да притъпят упоритите различия между шепа богати „пестеливи“ държави и по-голяма група, искаща повече пари за посрещане на големи европейски амбиции, освен покриване на недостига в бюджет, предизвикан от Брекзит.