Борисов след четиристранната среща: Искаме мир и просперитет за Балканите

Нова идея-България, Сърбия, Гърция и Румъния кандидати за общо Световно първенство по футбол през 2030 година

0
65
борисов
След края на срещата в Евксиноград. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Предлагаме на Гърция скоростен път от Александруполис към Черно море

Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел – да повдигнем нивото на свързаност с ЕС по абсолютно всякакъв начин.

Това каза премиерът Бойко Борисов след края на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се проведе в резиденция „Евксиноград“, я в нея се включи и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

„Ние сме убедени, че с влизането на Сърбия в Европейския съюз той ще стане по-силен. Нашата обща политика не е насочена срещу никоя страна. Ние искаме мир и просперитет за целия регион“, обяви Борисов.

„Нашата енергийна политика е такава, че в газовия хъб „Балкан“ ще идва газ от всякъде. Това ще е добре за икономиките на всички държави, защото конкуренцията ще намалява цените и ще можем да купуваме евтино газ. Бенямин Нетаняху като чу какво обсъждаме за енергийните прокти каза: Чакайте, искаме да се включим и ние“, разкри Борисов.

„С Алексис Ципрас решихме да подпишем, но след като бъде прието в парламентите на двете страни, да се построи един скоростен път от Александруполис. Тази отсечка ще ни свързва нагоре на Север с Румъния, на запад с Белград и Скопие. Ще има директна връзка между Егейско и Черно море. Защо ние да нямаме два кея на Егейско море – Солун и Александруполис, а Гърция да имат кейове на Черно море и Дунава?“, попита министър-председателят.

Това е целта на всички – да обединяваме и икономиките да работят. Нашата политика е точно в традициите на ЕС – свързаност, повишаване на доходите, развитие на пазарите, инфраструктурата. Ето виждате – пътят от Белград до Истанбул се взима вече без един светофар. За нас вече е много важно румънското председателство. Днес обсъждахме възможността четирите страни да се кандидатираме за провеждането на общо Световно първенство по футбол през 2030 година. Правим всичко, за да развиваме региона“, категоричен беше премиерът.