Дебатът в ЕП: Очакванията за погром над България не се състояха

0
3388
Европейският парламент

БСП, ДПС и ДБ днес бяха в коалиция, обяви евродепутатът Ева Майдел

Очакванията за погром над България, управлението на ГЕРБ и премиера Борисов днес в Европейския парламент не се състояха. Въпреки напъните на дуета Йончева-Радан Кънев и докараните от София Христо Бойкикев и Велислав Минеков страната ни получи похвали и насърчаване да продължи борбата с корупцията и отстояване на върховенството на закона.

Дори авторът на предложението за резолюцията – испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е и председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи призна от трибуната, че това което правят в момента евродепутатите, не са нападки. Просто ЕП изразява загриженост за ситуацията в България, каза Агилар.

ЕНП застана твърдо зад правителството и управляващите. Председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер защити българските власти.

България е страна, която извървя доста път и ѝ остава още доста да извърви. Младите искат бързо да се случват нещата и това е добре. Какви са фактите за България? Българите трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Щом говорим за правовата държава, значи демокрацията функционира. България се управлява от партия от ЕНП. От лятото всяка вечер се протестира, значи няма проблем със свободата на словото. Бойко Борисов приветства протестиращите“, заяви Вебер.

Правителството и парламентът са избрани от народа, защо трябва да се разпускат, попита германецът.

Бойко Борисов е лидер на едно проевропейско правителство. Има много работа, на България е на прав път. Правителства не се сменят с демонстрации, а на честни избори и това ще стане през март“, подчерта той.

Днес в Европарламента БСП, ДПС и ДБ формираха коалиция. Коалиция, за която предсрочните избори са много по-важни от образа на България в Европа. Дано разбират, че веднъж наложен, негативният имидж се променя трудно и той ще остане далеч отвъд следващите избори – предсрочни или редовни. Каквото си посяхте тази вечер, ще го пожънете, ако един ден сте отново в управлението. Това написа след дебатите евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел.

Комисията е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдаваме ситуацията. Подкрепяме мирните протести, това е основно право. Знаем и за заявлението на Борисов за реформа в Конституцията, но все още не можем да се произнесем по тях. Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Важно е да не бъде обърната посоката на напредъка“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на дебата за върховенството на закона.

Разбира се нито на дебатите в залата, нито преди това представителят на „Отровното трио“ Велислав Минеков не бе допуснат до Европейския парламент, въпреки откровените лъжи на български медии, че той едва ли не ще говори от трибуната. ЕНП пък забрани изказване на Радан Кънев по темата. Преди дебата той и Христо Иванов успяха да съберат 10 души да протестират пред сградата на ЕП. Пред „огромната аудитория“ Бойкикев говори от една тонколонка. Никой в Брюксел не им обърна внимание.