Евродепутатите от ГЕРБ, ВМРО и СДС: Присъединяване на Северна Македония, но след изпълнение на договора

0
101
Европарламентът в Брюксел. Източник: Pixabay

Не виждаме напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение, пишат те

Евродепутатите от ГЕРБ, СДС и ВМРО излязоха с обща позиция по споровете със Северна Македония. Ето тяхната позиция :

Позиция на български евродепутати относно европейската интеграция на Република Северна Македония

Присъединяване да, но след пълно изпълнение на Договора за добросъседство!

Ние, долуподписаните български представители от ГЕРБ/ЕНП, СДС/ЕНП и ВМРО/ЕКР в Европейския парламент, заставаме твърдо зад европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително интеграцията на Република Северна Македония като пълноправен член на Европейския съюз.

Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение.

Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония. В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България.

За съжаление, въпреки нашите постоянни призиви, не виждаме напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение. България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония.

Един от многобройните примери са последните изказвания на министър-председателя Зоран Заев, който интерпретира общата история като „преплетена“ и „мултиперспективна“ в явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение.

Призоваваме Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време.

В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави. Пропагандата от миналото трябва да бъде прекратена, за да се открие път за обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни. Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите.

Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани.

д-р Andrey Kovatchev, ръководител на делегацията на ГЕРБ и СДС, ЕНП

Ангел Джамбазки, председател на делегацията на ВМРО/ЕКР

Andrey Novakov, ГЕРБ/ЕНП

Asim Ademov, ГЕРБ/ЕНП

Eva Maydell (Paunova), ГЕРБ/ЕНП

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП

Александър Йорданов, СДС/ЕНП

Андрей Слабаков, ВМРО/ЕКР