Еврокомисията ще следи внимателно сделката за ЧЕЗ в България

Премиерът посочи, че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари

0
50
чез
Борисов и Шефчович. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Борисов представи пред Марош Шефчович газовият хъб „Балкан“

Еврокомисията ще следи за спазването на всички правила при сделката за ЧЕЗ в България. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, който е в България, съобщава Би Ти Ви.

По-рано той се е срещнал с премиера Бойко Борисов. Двамата са се съгласили, че става въпрос за сделка между 2 частни компании. Все пак еврокомисарят е получил уверение, че държавните регулатори ще се произнесат.

Той не се ангажира с позиция на ЕК за евентуално участие на българската държава в тази частна сделка.

Шефчович уточни, че такава позиция може да има след финализирането ѝ и след пълен анализ на всички детайли около нея. На форума, на който присъстваше еврокомисарят, имаше и представители на „Инерком”.

От думите им стана ясно, че все още те не работят по сценариите за евентуално участие на България в сделката, тъй като са се фокусирали върху финансирането.

По време на срещата между Борисов и Шефчович В контекста на ключовия приоритет на българското председателство, свързан с европерспективата на Западните Балканите, българският премиер очерта напредъка по инициативите за увеличаване на междусистемната свързаност на региона.

Изразено беше общо мнение, че насърчаването на регионалното сътрудничество и енергийната интеграция на региона са важни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система.

Борисов подчерта и значимостта на изграждането на газовия хъб „Балкан“, който е част от политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. Премиерът посочи, че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър-председателят посочи също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.