ЕНП ще остане най-голямата група след евроизборите, сочи проучване

Това ще бъдат най-важните избори за Европейски парламент в историята

0
39
избори
избори

Ръст в подкрепата на крайната десница се очертава на вота

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще остане най-голямата група в Европейския парламент след евроизборите през май, на които също така крайната десница ще увеличи местата си. Това показва проучване на Европейския парламент, съобщава „Ройтерс“.

Германският алианс между Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), воден от канцлера Ангела Меркел, ще остане най-голямата отделна партия с 29 места, но само с малка преднина пред италианската „Лига“, която сега е част от управляващата коалиция в Рим.

Нейните 27 места са белег за това как изборите ще отразят засилването на националистическите настроения срещу системните проевропейски движения в цяла Европа.

Това ще бъдат най-важните избори за Европейски парламент в историята, които за първи път бяха проведени през 1979 г., коментира говорителят на Европарламента по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проучването.

Въпреки че традиционните партии ще запазят доминиращо положение, което ще позволи продължаването на широката коалиция от центристко мнозинство, което има тенденция да подкрепя законодателството, подготвено от Европейската комисия, ръстът от около 40% за десните радикали, което е ръст от 14 процента на депутатските места, могат да внесат повече политическа несигурност.

ЕНП, към която Меркел принадлежи, ще вземе 183 от 705 места, или 26 процента, в новия състав на парламента. Това е спад в сравнение със сегашните 29%, показва компилация от данни от социологически допитвания в 27-те страни членки.

Това ще надмине 135-те места на лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите, чийто дял ще намалее с шест пункта до 19%, отчасти заради загубата на британските места след Брекзит, тъй като парламентът намалява от досегашните 751 на 705 места.

Британската управляваща Консервативна партия не е част от ЕНП. Тяхното напускане ще засегне групата на Европейските консерватори и реформисти, която ще падне от трето на пето място, въпреки че представителите на Европейския парламент също така очакват гласуването да доведе до голяма промяна в съюзите, което затруднява прогнозирането на групиранията в новия състав на Европарламента.

Двете крайнодесни евроскептични групи сред осемте в сегашния парламент ще отбележат ръст до 14 процента дял от местата от 10% сега, въпреки загубата на агитаторите за Брекзит от Британската партия за независимост. Това отразява ръста на италианската „Лига“, която добавя 21 места, на „Алтернатива за Германия“, печелеща 11 места и френския „Национален сбор“ на Марин льо Пен, който би добавил шест места, ако проучването се окаже в унисон с реалностите.

Въпреки това прегрупиранията на съществуващите групи са вероятни след изборите на 26 май и преди новият състав на парламента да се събере на 2 юли, тъй като националните партии търсят съюзници, които съответстват на техните политики и могат да обединят силите си с финансиране и постове в комисии.