Комисията по транспорт в ЕП отхвърли българските искания

Вотът е само началото на дълга процедура

0
78
ЕП
Българи и техни колеги от Източна Европа протестират в Брюксел. СНИМКА: Btvnovinite.bg

Мащабен протест на родни превозвачи заля Брюксел

Комисията по транспорт в ЕП отхвърли поискания от България компромисен вариант за пакета „Мобилност”. Това стана ясно, докато българските превозвачи протестират на площад „Люксембург“ в Брюксел, съобщава Нова телевизия. Те изразяват недоволството си срещу пакета „Мобилност“. Няколкостотин шофьори и 10 камиона се включиха в демонстрацията. Машините бяха паркирани недалеч от евроинституциите.

Въпреки демонстрацията под прозорците на Европейския парламент обаче, депутатите приеха част от текстовете, които ощетяват нашите превозвачи.

Вотът в транспортната комисия в ЕП е само началото на дълга процедура, която тепърва ще се развива.

От бранша настояват предложените промени, засягащи командировките на шофьорите, връщането до страната на всеки четири седмици и нощните им почивки, да не бъдат приети, защото според тях това ще доведе до масови фалити на български превозвачи.

Този пакет радикално погазва принципите на ЕС за функционирането на свободния пазар, конкурентоспособността, правата за достъп, свободното движение на хора. Докладчиците по тези антиевропейски досиета трябва да се срамуват от основателите на Съюза”, заяви Желязков в ефира на NOVA часове преди началото на протеста.

Той обясни, че две от трите досиета, които се разглеждат от транспортната комисия в ЕП в четвъртък, са против нашите национални интереси и тези на другите страни от групата на единомислещите.

Представяйки Пакета за мобилност Комисията декларира, че неговата основна цел е фундаментална модернизация на европейския транспорт, която да помогне на сектора да остане конкурентоспособен в социално справедлив преход към чиста енергия и дигитализация.

Нашето мнение е, че трябва да се спре с този двоен стандарт и с изкуствените правила, които се налагат на нашия бранш”, заяви собственикът на транспортна фирма Димитър Рашков.

Червената линия, която не може да бъде премината, е безумното задължение да се връщат машините и шофьорите в България. Това са свободни хора. Откъде накъде ще карат един човек на всеки 4 седмици да си бъде вкъщи. Това си е принуждаване. Западните държави се опитват да фалират бизнеса и да превърнат хиляди български семейства в емигранти”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.