Македония одобри договора с България

Близките до ВМРО-ДПМПНЕ медии оплюват България

0
120
македония
Зоран Заев и Бойко Борисов. СНИМКА: ,АРХИВ

Хората на Груевски заплашват с протести в Скопие

Македонското правителство одобри без възражения предложения текст на Договора за добросъседство и приятелство с България, който предстои да бъде подписан на 2 август 2017 г. Час след гласуването темата стана централна за всички македонски издания със запазване на поляризацията в мнението на изданията, близки до ВМРО-ДПМНЕ, съобщава Агенция „Фокус”.
Седмичникът „Република“ съобщава във водещо заглавие: „Кабинетът на Заев го упълномощи да подпише Договора с България, текстът се крие от гражданите“, като публикацията е придружена от фотография на двамата премиери пред паметника на цар Самуил в София и с мненията на активисти на партията на Груевски, македонски историци и на организации и сдружения, готови да протестират срещу подписването на договора.

Изданието „Пулс 24“, което се ръководи от бившия шеф на държавния архив Филип Петровски, алармира: „Правителството прие договора с България, гражданите не знаят какво ще подписва Заев“.
„Курир“ цитира сдружението „Блаже Коневски“, което възнамерява да обяви за „национални предатели авторите на договора с България“.
Телевизия „Канал 5“, собственикът на която Емил Стоименов присъства в дешифрираните разговори от разкритията на Заев преди година, обявява гостите си в тазвечершното студио „Само истината“ – Стефан Влахов-Мицов и Александър Стойчев, които от години се препитават с българомразство.
Същата публикация, заедно с примерите и призивите против договора и против България, се появява и в „Телевизия Нова“.
„Локално“„МКД“ пишат, че „късно през нощта правителството е одобрило текста на договора с България“.
„Фокус“ съобщава, че „правителството е дало зелена светлина за договора с България“.

Без негативни коментари е информацията на радио „Канал 77“, „Мета“, „Фактор“, „Стандарт“, „Точка“, „Радио Свободна Европа“, и вестник „Вечер“, които съобщават накратко, че „Договорът с България е минал“.
„Нова ТВ“ сензационно съобщава, че „Премиерът Заев ще обяви съдържанието на договора с България“.
Електронните издания „А1 ON“„Плюс Инфо“„Либертас“, телевизиите „Сител“„Канал 5“, вестник „Нова Македония“ цитират изявление на посланика на САЩ в София, Ерик Рубин, който след среща с премиера Борисов е заявил, че „Договорът за добросъседство с Македония е позитивна крачка за Балканите“.