Подписваме договора с Македония

Официалната церемония ще бъде в парламента в Скопие

0
46
македония
Зоран Заев и Бойко Борисов. СНИМКА: ,АРХИВ

Премиерът Борисов и българската делегация ще положат цветя на гроба на Гоце Делчев

Министър-председателите на България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между двете държави, на церемония в македонската столица Скопие в ранния следобед днес.
 
Подписването на документа беше договорено при посещението на македонския премиер Зоран Заев в България преди малко повече от месец, а проектът на договора беше одобрен от парламентите на двете държави миналата седмица.
 
В българската делегация, която заминава за Скопие, ще участват министрите на външните работи и на отбраната Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта Ивайло Московски. В рамките на визитата, която продължава и в сряда, премиерът Бойко Борисов ще се срещне с председателя на парламента Талат Джафери и с президента на Македония Георге Иванов.
 

Проектът на договора между България и Македония беше публикуван на официалните езици на двете държави преди няколко дни. Документът предвижда създаването на експертна комисия, която ще работи за обективното и основано на автентични доказателства тълкуване на общата ни история, и ще представя доклади за работата си всяка година.

България и Македония ще организират съвместни чествания на исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности, пише още в проектодоговора. Двете държави се задължават да не предприемат неприятелски действия и да не предявяват териториални претенции една спрямо друга.

Договорът е безсрочен и може да бъде променян само с писменото съгласие на двете държави. След официалната церемония по подписванетому в сградата на македонската Влада, двамата министър-председатели ще направят изявления пред медиите.

По-късно българският премиер Бойко Борисов ще се срещне с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов.Българските министри, които участват в делегацията, ще проведат двустранни срещи с македонските си колеги.

На 2 август, когато отбелязваме 114 години от Илинденско-Преображенското въстание, делегациите на България и Македония ще поднесат цветя на гроба на революционера Гоце Делчев, в църквата „Свети Спас“.