Социалистът Давид Сасоли е новият шеф на Европейския парламент

0
54
България
Европейският парламент избра Сасоли от втори опит.

Италианецът ще бъде председател за 2,5 години

Европейският парламент избра днес с 345 гласа Давид Сасоли (социалисти, Италия) за председател на институцията за две години и половина.

В гласуването бяха подадени 667 действителни гласа. Сасоли бе избран при второто гласуване, след като водеше в първия кръг. От 2009 г. Сасоли е евродепутат, а преди това е имал дълга кариера на журналист в италиански вестници, информационни агенции и телевизии. В последните пет години той бе един от 14-те заместник-председатели на ЕП. За втори пореден мандат ЕП ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, какъвто бе и досегашният председател на институцията Антонио Таяни.

В първите си думи Сасоли заяви, че ЕП има нужда от ново мислене, мъдрост и смелост, за да се върне ЕС към духа на основателите на Общността, предаде БТА. На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса на сближаване, да отчитаме нуждите на гражданите. Постигнахме добър резултат, макар да искахме още повече, добави той.

Сасоли говори за отношението към различните вероизповедания, опазването на природата, правата на сексуалните малцинства, общите свободи. Той призова да се отговори на младежите, които настояват за по-добра защита на околната среда, както и за преодоляване на различията и борба с национализма.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here