Узбек е терористът от Манхатън

За първи път джихадист-единак атакува САЩ

0
45
терорист
Атентаторът е прострелян и заловен

Той уби 8 и рани 11 души при атака с пикап в Ню Йорк

Осем души са убити, а 11 са ранени в най-кървавата терористична атака в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. насам. Атакуващият е „самотен вълк“, крещящ „Аллах Акбар“ и използвал взет под наем пикап.

Нападателят е навлязъл в пешеходна алея в близост до мемориала, посветен на атаката срещу Световния търговски център, прегазвайки няколко души преди да стигне края на пешеходната зона и излезе отново на булеварда, където е блъснал училищен автобус.

Идентифицираният като Сайфуло Хабибулаевич Саипов, имигрант от Узбекистан по лотарията Зелена карта и таксиджия в Uber, е излязъл от превозното средство и след кратка гонитба е прострелян в корема от полицай. Така британският вестник Telegraph описва нападението в Манхатън, за което президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини „Ислямска държава“. 

Той заяви още, че властите не трябва да позволят на терористите да се завърнат в САЩ, след като търпят поражения в Близкия изток. 

Шофьор на камион връхлита тълпа пешеходци и велосипедисти, гази наред, блъска се в автобус изскача от кабината с предмет, имитиращ огнестрелно оръжие и бива повален със стрелба от полицията.

На асфалта остават 8 трупа, 11 са ранените.  Ако Европа вече посвикна с терористичните атаки с използване на автомобили и камиони от джихадисти единаци (Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм), то в САЩ това се случва за първи път.  

Според очевидци на трагедията той е крещял „Аллах акбар!“ Инцидентът става недалеч от небостъргача One World Trade Center, построен на мястото на сринатите през 2001 от терористи джихадисти кули-близнаци WTC.  Веднага след обезвреждането на брадатия узбекистанец кметът на Ню Йорк Бил де Блазио нарече инцидента в Манхатън „страхлив акт на терор“.

„Според информацията, с която разполагаме това е акт на тероризъм, особено подъл терористичен акт“, каза кметът на брифинг. И допълни, че „най-вероятно терористът не е имал съучастници. Това е акция на самотен вълк“, каза де Блазио.  Президентът Доналд Тръмп от своя страна написа в Туитър, че нападателят е „психически неуравновесен човек“ и заяни, че властите няма да пуснат терористи от ИД в страната. 

Малко по-късно обаче в камиона на касапина бе намерена бележка, в която пише, че той се заклева във вярност на „Ислямска държава“.

Засега  терористичната организация не е поела отговорност за нападението и. При предишните подобни атентати с камиони в Европа експертите отбелязваха, че ги извършват джихадисти от „спящи клетки“.

Това са малки групи от мюсюлмани-радикали, които на пръв поглед са си съвсем обикновени имигранти. Впоследствие обаче се оказва, че са фанатични привърженици на „Ислямска държава“, готови за самоубийствени атентати. Разликата между касапницата в Манхатън и нападенията с камиони в Европа, е че узбекистанецът е размахвал фалшиво оръжие, докато джихадистите в стария континент продължаваха да колят или стрелят по пешеходците и след като камионите им бяха спрели, опитвайки се да увеличат възможно най-много броя на жертвите.

Ню Йорк излиза от тази схема. Но остава фактът, че един „самотен вълк“ успя да окървави Ню Йорк в празничен ден и в строго охранявана зона.