България иска арест на 3-ма украинци за участие в атентата с гранатомети срещу Алексей Петров

0
80
Алексей Петров на делото "Октопод"

Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков бяха сочени като преки извършители още преди години и не е ясно защо точно сега прокуратурата иска от съда да издаде европейски заповеди

Прокуратурата поиска от съда да издаде европейски заповеди за арест на трима украински граждани по разследване, свързано с Алексей Петров. СГП иска арест за Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков, издирвани във връзка с атентата с гранатомети срещу бизнесмена през 2015 г.

Самият Алексей Петров бе застрелян 9 години по-късно – през август м.г. в полите на Витоша, като и до момента няма каквато и да е официална информация за напредък в разследването на убийството му.

Преди да бъде убит бизнесменът, срещу него имаше два неуспешни атентата – през 2002 г. пред басейна „Спартак“ и през 2015 г. в близост до дома му. По първия случай и до момента няма никакво развитие, докато при втория бе разкрита украинска група от четирима души, която е организирала и извършила атентата с гранатомети. Дори бе заловен, обвинен и осъден като организатор на покушението Роман Логвиненко. Първоначално той получи присъда от 15 години, после тя беше намалена на 10 години, а накрая той бе пуснат предсрочно миналия май, само 4 месеца преди разстрела на Алексей Петров.

Разстрелът на Алексей Петров може да има връзка с убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР, мистериозното завръщане в България на мъртвия Ангел Христов от Братя Галеви и атентата срещу Иван Гешев във времето, в което той все още беше главен прокурор.

Въпросното покушение срещу Алексей Петров беше извършено с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София като според обвинение само бронираният му мерцедес е предотвратил тежки последици. След инцидента Петров предложи награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите на неуспешния атентат. Тогава той каза още, че е започнал собствено разследване, в което ще се включат и чуждестранни експерти. Коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен, и по този повод заяви: „с терористите – като с терористи“.

През цялото време прокуратурата твърдеше, че в атентата с гранатометите са участвали като преки извършители именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. От тях обаче и до момента няма и следа. Не става ясно защо точно сега прокуратурата иска европейски заповеди за техния арест и поради каква причина това не е било сторено и до момента. Няма информация и дали те по някакъв начин са навързани и с последващия разстрел на Петров през август м.г./Tribune.bg