Проф. Пламен Панайотов: Малцина разбират какво е съдебна реформа, главният прокурор не може да е залог за съставяне на правителство

0
193
Пламен Панайотов

На този етап да се говори за оставки, според мен е преждевременно, смята той

„Една същинска съдебна реформа, каквато безспорно е необходима, означава на първо място да се идентифицират дефицитите в правораздаването, било то наказателно, гражданско или административно, да се види как тези дефицити на законово ниво могат да бъдат преодолени и едва тогава да се правят предложения за структурни и персонални промени на високите нива в магистратурите“. Така в студиото на „Денят започва“ на БНТ бившият вицепремиер, преподавател по наказателно право в СУ проф. Пламен Панайотов коментира т.нар. „механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му“, сочен от определени политически групи като първа крачка към постигането на съдебна реформа в България.

„Истината е, че за да има по същество промени в сферата на механизма за контрол над главния прокурор е необходимо да се осъществят промени и на конституционно ниво. Панайотов подчерта също, че всичко това може да бъде осъществено при редовно правителство с пълен 4-годишен мандат, за да е ясно кой ще поеме политическата отговорност за нещо, което не може да се осъществи ден за ден. Дори сега да се събере едно ad hoc мнозинство, което да гласува законопроектите, които са внесени от служебния министър на правосъдието. Но, ако след месец-два сме изправени пред нови избори, ние отново може да сме изправени пред поредните промени“, коментира юристът.

Фигурата на главния прокурор е до голяма степен демонизирана, става ясно от думите на проф. Панайотов. „Ние говорим за съдебната реформа като за нещо, което не е съвсем ясно какво точно е, понеже малцина разбират какво трябва да бъде“.

„Категорично не“ – така изтъкнатият юрист отговори на въпроса дали т.нар. „механизъм за контрол над главния прокурор“ може да е залог за съставянето на правителство. „Съдебната реформа във вида, в който е в момента, се използва само за политическо средство за водене на някаква битка с опонентите“, посочи той.

Проф. Панайотов коментира и актуалните събития около атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от 1 май т.г. Юристът сподели, че целият словесен шум, който се надига около случая, не допринася, за да може да бъде проведено нормално разследването. „Образувано е наказателно производство и професионалният подход предполага разследването да приключи и едва тогава да се правят съответни коментари“, посочи Панайотов.

Той изрази и становище, че по случая „Гешев“ много се говори, но малко се казва от хора, които не са запознати с информацията такава, каквато е събрана понастоящем. „Говорят хора, които не са запознати с версиите по това разследване, с това какви доказателства предстои да бъдат събрани. Всичко това ненужно създава една обстановка, в която е много трудно да се провиди от българските граждани за какво всъщност става дума“, смята професорът.

„За оставки би могло да се говори когато разследването вече е проведено и се установи, че някой не е действал съобразно закона. На този етап да се говори за оставки, според мен е преждевременно“, каза още проф. Панайотов.