Борисов: Кристалина Георгиева е добре подготвена, но няма подкрепа

0
41
Борисов в Брюксел. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Да се надяваме, че днес ще намерим около кого да се обединим, обяви премиерът в Брюксел

Вече достатъчно ни се подиграват, така че е време да има някакво решение. До момента знаем срещу кого сме против. Да се надяваме, че днес ще намерим около кого да се обединим. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел във връзка с избора на нов председател на ЕК.

Много от колегите бяха против Кристалина Георгиева, понеже е напуснала навремето поста. Към този момент“, уточни той.

„Държим на мястото на ЕНП, защото то ни се полага като победители. Предложих Пленкович за председател на Еврокомисията. Нали всеки предлага. Много от колегите бяха против Кристалина за поста, въпреки, че по-подходящ кандидат за Комисията от нея няма. Тя е изключително добре подготвена, стига да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. Има и моята подкрепа. Би било изключително престижно за България да заеме този пост“, изтъкна премиерът Борисов.

До тук всички сме чули за кое няма начин, вече втори-трети ден. Ние до този момент знаем срещу кои сме против. Да се надяваме днес да намерим около кой да се обединим“, добави премиерът Борисов.

Попитан дали ЕНП държи на председателското място на ЕК, Борисов потвърди и се аргументира, че то се полага на партията-победител. „В същото време сами не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант, затова има десетки варианти“, каза още българският министър-председател.

Помолен да коментира поведението на европейските депутати, които днес по време на европейския химн отказаха да станат, а други обърнаха гръб, премиерът Борисов подчерта, че това си е тяхна работа. „Защо отиваш там? Можеш да отидеш в Съветския съюз, в Китай, Индия и там да станеш депутат като ти харесва повече. Отиваш и обръщаш гръб – не го разбирам. По-добро място от Европа няма!“, добави министър-председателят Бойко Борисов.