Борисов след срещата за бюджета на ЕС: България ще получи близо 29 млрд. евро (ВИДЕО)

0
46
Снимка: МС

„Това са с 2 милиарда лева повече“, поясни той

България ще получи близо 29 милиарда евро в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет, който обсъждаха в продължение на 4 дни.

„Това са с 2 милиарда лева повече“, поясни той. Ето за това заслужавам да ми се иска оставката, каза премерът.

„Не само се запазват средствата по кохезионната политика и общата селскостопанска политика, която беше нашата червена линия. Особено важно е, че успяхме да запазим нивото на европейското финансиране по тези две политики. За кохезионната са заложени 9 млрд. евро, което е с 800 млн. евро повече от настоящото“, обясни министър-председателят.

За първи път се отпускат 200 млн. евро повече за изостаналите райони в България, обяви Борисов – за Севера и Северозапада. Той подчерта, че е получил подкрепа за тези пари от лидери като Ангела Меркел, Шарл Мишел, Себастиан Курц и Марк Рюте.

Фондът за справедлив преход е финансиран с половин милиард евро, средства по миграции и сигурност – 200 млн. евро, поясни още той. Средства по Пакета следващо поколение Европейски съюз – там България ще може да разчита на близо 8 млрд. евро гранд.

Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме – на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. – заемите. Всичко беше пренаписано документално“, каза още той.

След излизането на Великобритания, ЕС изгуби един от най-големите си платци, подчерта Борисов след срещата, на която се обсъди новия бюджет на ЕС.

Бюджетът на ЕС в следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 милиарда евро, а общият размер на Пакета следващо поколение ще е 750 милиарда евро.

Премиерът каза още, че е получил голяма подкрепа от френския президент Еманюел Макрон.