Борисов: Съгласен съм с президента Тръмп, че по-лошо от социалистическото управление няма

БСП ако не споменат по пет пъти на ден името ми, няма да са спокойни, смята той

0
721
борисов
По времена сесията на ООН премиерът се срещна с турския президент Ердоган. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Нямам за цел да се снимам с никого, добави премиерът

В речта на президента Тръмп имаше няколко акцента. Сега разбирам защо го харесват толкова в САЩ. Той ясно заяви, че интересите на Америка са над всичко.

Това каза пред журналисти в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов, който участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН. Той коментира речта на американския президент Доналд Тръмп.

„Мога да чета между редовете. Доналд Тръмп ясно каза, че, който купува руски газ, ще има проблеми. Ние за това предлагаме Газов хъб Балкан. За това предлагаме интерконекторна връзка с Гърция. Само това може да ни спаси. Цената на руския газ се вдига. Това е цена. Глобалната война в момента е за петрола и газа. За това се надцакват големите и създават все по-големи бомби. Аз за първи път чувам американски президент да говори толкова остро за Германия и да хвали така Полша. Търговската война между САЩ, Русия, Китай навлиза в невиждани размери. Тръмп сам за себе си е прав. Той казва: стига. Досега сме помагали на всички, вие не ни уважавате. Винаги сме давали повече. Това спира. Американската икономика е най-важна и над всичко. Аз го разбирам“, обясни министър-председателят.

„Гутериш говори за надпревара в ядреното разоръжаване, мигрантски войни, влошени многополюсни отношения между държавите. От изказванията на Тръмп, Ердоган и всички останали виждате, че всички са за не намеса във вътрешните работи, всички са за толерантност, но ако може другите да ги спазват. Видяхме се с Реджеп Ердоган, защото той отива в Берлин. Темите с него са няколко – границата се пази по най-добрия начин и еталон. Обсъдихме също и стокообменът“, добави той.

„Вчера разговарях надълго с Йенс Столтенберг. Трябва да престанем да бъдем бакалия. Трябва най-накрая да купим бойни самолети и веднъж завинаги да си гарантираме сигурността на небето. Същото важи за сухопътните машини и флота“, разкри Борисов.

„С още едно нещо съм съгласен с президента Тръмп. Няма по-лошо от социалистическото управление. Разбирам колегите. Наближават евроизбори и всеки се опитва да предлага най-различни идеи. Кой не иска да се намали цената на хляба, на месото, на горивата, на данъците. Всички обаче имат големи претенции и всеки иска средства. Не искам да коментирам Корнелия Нинова и да си развалям деня.

Те, ако не ми споменат името по пет пъти на ден, няма да им е спокойно. Те толкова няма какво вече да измислят и сега се хванаха за една снимка. Вие видяхте сами как мина снощи всичко. Нямам за цел да се снимам с никого. За главния секретар казах, че като се върна в България ще разговарям с президента Румен Радев и ще го обсъдим“, коментира Борисов вътрешнополитическите теми.