Всички жертви от нападението в Лондон са мюсюлмани (Видео)

Английските служби работят по версия, че атентаторът е член на ултранационалистическа групировка

0
84
мюсюлмани
При атаката загина един човек, а други осем са ранени.

Атентаторът крещял, че иска да ги убива

Всички жертви на „потенциалната терористична атака“ в близост до джамия в Лондон са мюсюлмани, а загиналият на мястото на инцидента е получил медицинска помощ преди нападението, предава AFP, като се позовава на данни от британската полиция. При нападанието с кола пред джамия загина един човек, а други осем бяха тежко ранени.
„Всички жертви са от мюсюлманската общност“, заяви пред репортери координаторът на антитерористичната полиция Нийл Басу, допълвайки, че на мъжа, починал на мястото на инцидента, е оказана първа помощ преди нападението, което премиерът Тереза Мей описа като „потенциалната терористична атака“.

Английските служби работят по версия, че атентаторът от джамията във Финсбъри парк, Лондон, е член на ултранационалистическа групировка.

Атентатът причина на огледално копие на ислямистките нападения с различни превозни средства в Лондон, Ница, Швеция и др.

Мъжът, управлявал превозното средство, е задържан – най-напред от очевидци, а след това и от полицейските служители. Според очевидци, съобщава Нова Тв, когато слязъл от буса, той крещял: „Искам да убивам мюсюлмани! Къде са мюсюлманите?“

Други описват нападателя като 48-годишен едър, здрав човек.

Мотивите за престъплението му все още не са обявени.

Междувременно, профили в социалните мрежи, свързани с „Ислямска държава” използваха случилото се в британската столица, за да агитират за битка с християните. „Мюсюлмани, трябва да се събудите за войната, която започва по собствените ви улици”, се посочва в една от публикациите.
По данни на правоохранителните органи към момента няма свидетелства за други замесени в инцидента, който премиерът Тереза Мей описа като „потенциална терористична атака“. По-късно Мей ще даде изявление от „Даунинг стрийт“ 10.

Разследването на кървавия инцидент е поверено на британската полиция за борба с тероризма, съобщава германският национален ежедневник ФАЦ.