Гърция гони руски дипломати заради намеса за името на Македония

Москва също гони двама гръцки дипломати

0
86
гърция
Заев и Ципрас на срещата в София.

Руснаците опитали да подкупят и Гръцката патриаршия

Гръцкото правителство взе решение да обяви за „персона нон грата“ двама руски дипломати, както и да забрани на още двама да влизат на гръцка територия, предаде електронната версия на Kathimerini, позовавайки се на свои източници.

Като причина за решението Атина сочи, че руските дипломати се опитали да подкупят гръцки държавни служители, за да предадат определена информация. Освен това руснаците опитали да влияят върху преговорите между Гърция и Македония за бившата югославска република, както и да „влязат“ в Гръцката патриаршия чрез „финансови облаги“ с цел да установяване на по-сериозно руско влияние в Атон. Атина счита опита за намеса в преговорите за името на Македония като „опит да се повлияе негативно на ролята на Гърция на Балканите“.

Според високопоставени дипломатически източници, един от дипломатите, които Атина иска незабавно да напуснат Гърция, е Виктор Яковлев – представител на руското посолство в Гърция. Въпреки гръцката реакция, Атина декларира, че иска да поддържа добри отношения с Русия. Гърция обаче изрично подчертава, че това може да се случи само ако и двете страни уважават суверенитета си. Ако има допълнителни реакции от страна на Москва, това само ще доведе до упадък на гръцко-руските отношения, предупреждава официална Атина.

Гръцкото правителство изрично набляга и на факта, че никой гръцки дипломат в Русия, в това число и от консулските състави, не си е позволил да излиза извън стриктното ограничение на задълженията си като гръцки представител. Атина добавя и, че Гърция не е вземала рязка и твърда позиция що се отнася до скандала „Скрипал“ и тогава не се е съгласила да гони руски дипломати, както направиха много европейски държави. Тогава Москва приветства тази позиция, напомня гръцкото правителство според Kathimerini.

Като реципрочна мярка руското външно министерство обяви, че ще изгони двама гръцки дипломати от Москва.