ЕП отхвърли скандалната поправка, насочена срещу България, в Доклада за РС Македония

0
155
Европейският парламент Снимка: фейсбук

Измененията бяха вкарани в последния момент от социалистите и зелените

Европейският парламент отхвърли скандалната поправка, насочена срещу България, в Доклада за напредъка на Република Северна Македония, съобщи БГНЕС. Поправката беше предложена от евродепутати от групата на социалистите и зелените. В нея представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания у нас“.

Предотвратихме най-лошото. Мисля, че е голям успех, защото успяхме да мобилизираме толкова голяма подкрепа по това гласуване“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев. Той допълни, че двете техни предложения са успели. Едното е, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и че е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство. Евродепутатите от БСП не успяха да убедят своята собствена група да оттегли това небалансирано предложение.

Евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа” Илхан Кючюк, който е докладчик по резолюцията каза пред БНТ: „Важният елемент е договорите да бъдат изпълнявани – този от Преспа и този от 2017 година с Република България. За тази цел двете страни трябва да започват по-чести срещи. Аз мисля, че има нарушаване на диалога“.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки се похвали с победата. „Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска и тя ще остане такава. Действате лицемерно“, обърна се той към колегите си. По време на дебата Джамбазки даде нагледни примери за това как в съседната държава се нарушават основни човешки права, как хора, самоопределящи се като българи, са привиквани на разпит от службите за национална сигурност само заради желанието да си купят български книги. Джамбазки даде пример още и с представителя на Северна Македония в „Евровизия“, който получи над 400 заплахи за живота си заради факта, че обяви себе си освен за македонец, и за българин.

Евродепутатът припомни още, че има над 130 хиляди българи, на които няма да бъде позволено да се самоопределят като такива на следващото преброяване на населението в Северна Македония. В Европейския парламент Джамбазки беше категоричен, че по отношение на изострените отношения между България и Република Северна Македония няма как да бъде вменена вина на българското правителство, каквито са опитите на внеслите поправката в доклада, защото страната ни защитава историческата истина, която е, че Македония е била българска до 1944 г. и такава ще остане.