Ето ги документите от „несъществуващата“ френска лаборатория доказващи, че има чума в България

Брюксел с писмо до Турция заради заразата

0
2559
чума
Лабораторията доказва, че има чума по животните у нас. СНИМКА: БАБХ

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде специален брифинг за проблема

Брюксел с писмо до Турция заради заразата

Българската агенция по безопасност на храните-БАБХ публикува на сайта си резултатите от лабораторията във Франция, в която българските органи са изпратили проби заради африканската чума по дребните преживни животни в Странджанско. Според публикации на различни политически тролове и „специалисти“ в социалните мрежи тази лаборатория не съществува, а е и измислица на властта. 

чума
Лабораторията доказва, че чума по животните у нас има. СНИМКИ: БАБХ

Междувременно БНР съобщи, че еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите. Преди няколко дни той заяви, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема, и допълни, че Европейската комисия ще покрие 75% от разходите за компенсиране на собствениците.

чума
Чума има.

Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия.

Експертна комисия от Главната дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ към Европейската комисия в момента е в България и проверява как властите се справят с кризата. Линк към документите от френската лаборатория и заповедите на БАБХ:

http://www.babh.government.bg/bg/Page/ppr2/index/ppr2/%D0%A7%D1%83%D0%BC%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%B4%D1%80%D0%B5