Лидерите на ЕС постигнаха сделка за бюджета и фонда за възстановяване

0
28
Европейският парламент Снимка: фейсбук

С решението се отблокира финансов пакет от 1,8 трилиона евро

Лидерите на ЕС успяха да постигнат споразумение с Полша и Унгария, благодарение на което ще бъде деблокиран планът за възстановяване на общността от последиците от коронавируса, предават световните агенции. С решението се отблокира финансов пакет от 1,8 трилиона евро, за да помогнат икономиките да се възстановят от пандемията и последвалата рецесия. Той се смята за жизненоважен за пострадалите икономики на континента. Заради решението отпускането на средства да бъде обвързано със спазване върховенството на закона, Унгария и Полша блокираха неговото приемане,.

„Сега можем да започнем с изпълнението и да възстановим нашите икономики. Пакетът за възстановяване ще даде тласък на прехода към зелена и цифрова икономика”, написа в Туитър на Европейския съвет Шарл Мишел.

Будапеща и Варшава са основни получатели на пари в бюджета на ЕС и новият механизъм се разглеждаше като начин за забавяне на постоянното залитане към авторитаризма в тези страни.

Двете правителства бяха обвинени от Брюксел в нарушаване на демократичните свободи, по-специално на съдебната независимост в Полша и свободите на печата и гражданското общество в Унгария. Германия, която е ротационно председателство на ЕС, се опита да внесе обрат в процеса с представянето на правна „декларация“, която да внесе допълнителна яснота за начина, по който механизмът ще функционира.