Майер Лански – мафиотът, който днес щеше да е почтен бизнесмен

Днес „Пей-Пал” милиардерите Илън Мъск и Питър Тийл имат съответно 17 и 3 милиарда, спечелени за няколко години

0
1189
мафиот
Майер Лански

Евреинът от Гродно, който създаде Лас Вегас, остави само 300 млн. долара богатство 

ИВАН СПИРДОНОВ

Днес, 4 юли, се навършват 115 години от рождението на един от най-известните бандити в световната история –Майър Сучовлински, прекръстил се после на Лански.  Роден в еврейско семейство в Гродно, тогавашната Руска империя.

В 1911 г. семейството му емигрира в САЩ  и се заселва в Долен Ийст Сайд. Още в ранна детска възраст Лански среща Лъки Лучано и Бъгси Сийгъл/останал в историята като създател на Лас Вегас, както и с максимата: „Не е важно да знаеш законите. Важното е да познаваш съдията”.   Престъпните им натюрели ги обединяват и така, в следващите няколко десетилетия тримата стават гангстерски триумвират номер 1 в САЩ.

Започват с кражби на автомобили, после с търговия на контрабанден алкохол по време на сухия режим/1920 – 1933/ , а после влизат и в хазартния бизнес.

Става известен като „счетоводителят на мафията”, а после и с казината си в Куба.

Явно е бил наистина смел човек, щом лично отива в да преговаря за запазването им с Фидел Кастро и Че Гевара. Разбира се, те му отказват, но им прави чест, че го оставят жив.

Лански е известен и с помощта си за държавата Израел, както и с многобройните си международни контакти.

Защо обръщам такова внимание на гангстера Лански?

Защото известният бандит е продукт на едно време, в което все още е имало правила, чест, морал и, разбира се, силна държавна власт.

Епохата на глобална победа на неолиберализма, епохата на монетаризма и нарочно създаваните олигарси, на несъществуващата държава и всесилните корпорации е несравнимо по-пошла от времето на Лански и подчинена единствено на демоните Луцифер /гордостта/ и Мамон/алчността/.

Сравнявайки Лански със сегашните босове на транснационалните компании, както и с всевъзможните „садомонетарни’ милиардери и местни и национални олигарси той би изглеждал като да сравняваме  френски булдог с ротвайлер.

Сегашните „Лански”, обаче, нямат нужда да са мафиоти, защото цялата съвременна законодателна и икономическа система е подчинена на частния, а не на държавния интерес.

Ако по времето на Лански обществото е изключително чувствително на тема „чисти пари”, произход на средства, размери на неравенството и т.н.в този дух, днес нещата са от другата страна на кристалното кълбо на историята.

Повечето милиардери плащат малко или изобщо не плащат данъци, държавата е „нощен пазач” и „лесе ферът” е въздесъщ.

Раболепниченето пред парите е достигнало религиозни висоти.

Никой не се интересува кой откъде има пари, а само колко има.

Умирайки през  1983 г. Лански оставя между 200 и 300 млн. долара.

В наши дни „колегата” на Лански – украинския евреин Шелдън Аделсън – най-крупния хазартен бос в света има над 32 милиарда

Днес „Пей-Пал” милиардерите Илън Мъск и Питър Тийл имат съответно 17 и 3 милиарда, спечелени за няколко години.

Тийл е основен спонсор на   Seasteading Institute. Заедно с внучето на гуруто на монетаризма Мълтън Фридман- Петри, Питър се е захванал да създава плаващи градове.

Разбира се, целта на тези плаващи градове е да не се плащат данъци в никоя държава.

Джак Уелч – мениджър на „Дженерал електрик“ натрупва над 1 милиард и то без да е собственик, а после си „урежда” и пенсионен пакет от 10 млн. долара на година плюс специална храна, прислуга, че и билети за спортни прояви.

През 2004 „Ню Йорк таймс” съобщава, че Конрад Блек – мениджър на вестникарската компания „Холинджър” буквално е откраднал 400 милиона от фондовете на компанията, което се равнява на 95% от нетните и приходи.

Няма да споменавам случаите с „Енрон“ и „Пармалат“.

Ще завърша с цитат на Чарлз Фъргюсън от „Хищническа нация” – книга, описваща „пладнешкия обир”, който представляваше т.нар. криза от 2008 г.

„През цялото време /1993 – 2008/ една индустрия се извисяваше над всички останали – финансовата. Никъде другаде безнравствеността, деструктивността и алчността на новия елит не лъсна така. Много от новото богатство на финансовия сектор беше придобито по старомодния начин – чрез кражба.

С всяка стъпка на дерегулация и консолидация финансите на САЩ все повече заприличваха на полупрестъпна индустрия, чиито действия доведоха до създаването на финансовия балон, причинил кризата от 2008 г. Тя е престъплението на столетието.

.