САЩ ликвидираха командира на елитните ирански бригади „Ал Кудс“ генерал Касем Сюлеймани

0
111
Касем Сюлеймани Снимка: ria.ru

Операцията е наредена от президента Тръмп

Командващият елитните ирански бригади „Ал Кудс“ генерал Касем Сюлеймани беше убит при ракетен удар по летището на Багдад на американските ВВС, съобщи иракската държавна телевизия, цитирана от Франс прес.

При удара по автоколона на багдадското летище има общо осем убити. Освен Солеймани сред тях е и вторият по значение човек в подкрепяната от Иран коалиция от иракски паравоенни групи Хашд аш Шааби Абу Махди ал Мухандис.

„Американските и израелските врагове са отговорни за убийството на муджахидина Абу Махди ал Мухандис и на Касем Солеймани“, заяви говорителят на Хашд аш Шааби Ахмед ал Асади, цитиран от Ройтерс.

Пожелали анонимност американски официални представители заявиха за Ройтерс, че САЩ са нанесли удари в Багдад по „две свързани с Иран мишени“. Във вторник членове на подкрепяни от Иран иракски милиции щурмуваха посолството на САЩ в Багдад в отговор на американски въздушни удари по бази на Хашд аш Шааби, в които бяха убити 25 души.

САЩ нанесоха тези удари на иракска територия като ответна мярка на убийството при ракетен обстрел на американски цивилен подизпълнител в Ирак.

Операцията, проведена по заповед на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, нажежи до червено градусът на напрежението в размирния регион. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф подчерта, че Вашингтон ще бъде отговорен за всички последствия от убийството на ирански военен лидер Касем Сюлеймани и определи смъртта му като „акт на международен тероризъм“ от страна на САЩ.

„Няма съмнение, че великият народ на Иран и другите свободни нации в региона ще си отмъстят за това страшно престъпление на Америка“, категоричен бе президентът на Иран Хасан Роухани в изявление, публикувано на официалната интернет страница на иранското правителство.

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща „тежко отмъщение“ на убийството на генерала. „С неговата кончина, по Божията воля, неговата дейност и пътят му няма да бъдат спрени, тежко отмъщение очаква престъпниците, които окървавиха нечестивите си ръце с кръвта на Сюлеймани и други мъченици в снощния инцидент“. каза аятолахът.

След разпространяването на новината за операцията, президентът на САЩ публикува снимка на американското знаме в профила си в социалната мрежа „Туитър“. На свой ред държавният секретар Майк Помпео публикува видео, което – според думите му, показва как иракчаните „танцуват по улиците“ заради убийството на иранския генерал. „Иракчаните танцуват по улицата за свобода; благодарни, че генерал Сюлеймани вече го няма“, написа първият дипломат на Вашингтон.

Междувременно от Министерството на външните работи на Руската федерация предупредиха, че убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани в резултат на американски ракетен удар в Ирак ще увеличи напрежението в Близкия изток. „Ние считаме убийството на Сюлеймани в резултат на американски ракетни удари в околностите на Багдад като авантюристична стъпка, която ще доведе до засилване на напрежението в целия регион“, отбелязват от руското външно министерство.

С призиви за сдържаност реагираха редица държави, включително Китай.