Българин е арестуван за опит за убийство на губернатора на Крим

0
141
Снимка: Телеграм

Според ФСС името му е Д. Петранов, с украинско и българско гражданство

Федералната служба за сигурност /ФСС/ обяви, че е задържала агенти на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим, съобщи ТАСС. Целта на атентатите са губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г. ФСС твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

Арестувани са и шестима души с двойно гражданство – украинско и руско, за които се твърди, че са агенти на украинското разузнаване. Това са Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски. В задържаните са намерени пет готови бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за следене, пише „СЕГА“.

„Установено е, че непосредствен организатор и координатор на подготовката на атентатите е офицерът от резерва на военното разузнаване Роман Машовец, който е в близки отношения с началника на украинското разузнаване Кирил Буданов и който от 2020 г. е зам. ръководител на офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски“, заявяват от ФСС.

ФСС твърди, че е разбила и организиран от украинските спецслужби канал за контрабанда на взрив от България през Турция и Грузия за Русия. Бомбите са били маскирани като електрически котлони. С организацията на контрабандата от България до Русия се е занимавала украинската гражданка Марина Матущак /на снимката/. След това пакетите са изпращани през фирмите СДЭК и „Возовоз“, които са използвали нищо не подозиращи руски граждани, имащи търговски отношения с българската фирма на Матущак, твърди ФСС.

ФСС твърди, че на разпитите всички са признали вината си и че са сътрудничили с военното разузнаване на Украйна за подготовка на терористични актове в Русия. Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/ е разказал, че е вербуван през 2022 г. в полския град Краков.

ФСС твърди, че иззетите взривни вещества са използвани при извършване на атентат на жп линия в Крим на 23 февруари 2023 г.

Задържаните агенти са съпричастни към взрива на жп линията към Бахчисарайския район, уточни губернаторът на Крим Аксьонов. Според него няма никакви съмнения, че поръчителите на престъпленията се намират в Киев и че те задължително ще бъдат намерени и наказани.