Борисов на изненадващо посещение при Вселенския Патриарх (ВИДЕО)

0
86
Борисов в "Свети Стефан" в Истанбул.

Преди това експремиерът се отби на посещение в Желязната църква „Свети Стефан“

Експремиерът Бойко Борисов е на посещение в Истанбул. Лидерът на ГЕРБ посети Желязната църква „Св. Стефан“, която е ремонтирана с помощта на българското правителство в един от неговите мандати. По-късно днес е срещата му с вселенския патриарх Вартоломей.

„Благодаря много, когато дойдохме за първи път църквата се беше наклонила и тогава говорих с президента Ердоган, който посочи, че също държи на етническата толерантност и сме си помагали много. Всеки един елемент от тази църква, всяко елементче беше проядено от ръжда, всяко металче е било грундирано, подредено, познатено. Днес, когато идваме на Златния рог, колко златни кръстове имаме и биха камбаните“, коментира Борисов.

„Ердоган седя тук и не можеше да повярва какво сме съградили“, добави той.

„Вашият авторитет помага да се направи това, камбаните днес биха във ваша чест, заяви домакинът“, който посочи трона на Борисов и заяви: „Там е вашето място“.

Той благодари, че Борисов продължава делото на княз Стефан Богориди, благодарение на който българите се сдобиват с първия си храм в Истанбул, а по-късно става един от най-големите дарители.

В църквата бе отслужен молебен за здравето на българския народ, ГЕРБ, Борисов и новородената му внучка Виктория.