CNN: България е любима цел за руския шпионаж

0
277
Материалът на Си Ен Ен за шпионския скандал в България.
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Медията с обширен репортаж за разбиването на шпионската клетка на Иван Илиев

CNN пусна обширен репортаж за шпионския скандал и разкриването на клетката на руското разузнаване в България миналия уикенд. Медията разказва подробно за доказателствата, оповестени от прокуратурата, изявленията на премиера Борисов по темата и експулсирането на двамата руски дипломати, които се оказаха офицери от СВР на Русия. Ето го материала:

Жена в бяло яке пристига в руското посолство в София; тя се вижда в анимиран разговор с неидентифициран. Вътре в държавен офис камера за наблюдение улавя мъж, който брои пари на бюрото си, очевидно наградата за шпионажа му.

И при прекъснато телефонно обаждане се чува предполагаемият лидер на групата да разказва на съучастник как баща му е плакал, когато Сталин е починал. Тогава те говорят пари.
Записите, направени от български следователи, бяха публикувани в петък, когато прокурорите обявиха обвинения срещу шестима българи – няколко от тях висши или бивши служители на отбраната – по подозрение в шпионаж за Русия.
Прокурорите твърдят, че групата „представлява сериозна заплаха за националната сигурност, като събира и предава на чужда държава държавни тайни на България, НАТО и Европейския съюз“.
Те също така пуснаха бележка, за която се твърди, че е написана от лидера на групата, в смесица от български и руски, в която са изложени приоритетите на шпионския пръстен, които включват събиране на информация за срещите на НАТО, политиката на ЕС спрямо Русия и разузнавателни данни за Украйна и Беларус.
Според прокурорите от особен интерес за шпионите е откритият наскоро Морски координационен център на НАТО във Варна, на българското Черноморие.
Жена напуска руското посолство в българската столица София, с обвиненията на прокурорите, че е пълна с пари.
Жена напуска руското посолство в българската столица София, с обвиненията на прокурорите, че е пълна с пари.
Очевидното разобличаване на групата дойде дни преди първото посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в НАТО – с Русия на дневен ред – и на фона на признаци, че администрацията на Байдън възнамерява да заеме по-строга позиция спрямо Москва от тази на бившия президент Доналд Тръмп.
„Дните на САЩ, които се преобръщат в лицето на агресивните действия на Русия … отминаха“, каза Байдън миналия месец.
Миналата седмица говорител на Държавния департамент написа в туитър, че САЩ „внимателно наблюдават“ българското разследване и че „застават с българи срещу тези злокачествени дейности“.
Прокурорите заявиха, че арестуваната жена, която не е посочена, има двойно българо-руско гражданство и е била посредник в посолството. В замяна тя твърди, че е получила пари за операциите на групата. Прокурорите казаха също, че тя е съпруга на лидера на шпионския пръстен. Те го наричаха „Резидентът“ и казаха, че той е високопоставен бивш член на българското министерство на отбраната.
Няколко от арестуваните са заемали ръководни длъжности в българското МО и във Военното разузнаване, предполагайки, че са имали достъп до високо класифицирана информация.
Главният прокурор на страната Иван Гешев определи шпионажа като „несравним от 1944 г. насам“.
В понеделник българското правителство обяви експулсирането на двама руски дипломати, което доведе до осем общия брой руски служители, изгонени от България от края на 2019 г.

ГЕРБ/СДС

Миналия декември руският военен аташе в София беше експулсиран след твърденията, че е събирал информация за военнослужещи от САЩ, разположени на българска територия по време на военни учения.
През уикенда българският премиер Бойко Борисов поиска от Москва да спре шпионските си операции в България. Но като има предвид споделеното от Русия славянско наследство и зависимостта на България от руската енергия – Борисов добави: „Приятелството е приятелство, ние винаги сме го демонстрирали“.
От своя страна руското посолство в София отговори, че „очевидни са неуморните опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира страната ни“.

До 1989 г. България беше един от най-лоялните членове на ръководения от Съветския съюз Варшавски договор. Сега, като член на НАТО и Европейския съюз, западните анализатори казват, че това е любима цел за руския шпионаж. Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война в Европа, днес София може да претендира за това съмнително заглавие.
Като член на НАТО България заема някои важни недвижими имоти в непосредствена близост до Черно море.

Самолетите на НАТО летят от бази в България в патрули над района, в който се наблюдава по-голяма военна активност както от Русия, така и от Алианса след анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

Миналата година шест самолета F-16 на USAF оперират от българската авиобаза Граф Игнатиево.
Руснаци, близки до Кремъл, подкрепиха проруските групи в България. Една от тези групи – Националното движение „Русофили“ – се ръководи от Николай Малинов, който беше обвинен от българските прокурори през 2019 г. за шпионаж.