Херсон падна! Руснаците избягаха (Видео)

0
348
Херсон падна.

В града още има руски войници. ВСУ им даде шанс да се предадат и да живеят

 Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са в Херсон. 11 ноември 2022 г. е историческата дата на освобождението на града след 8 месеца руска окупация.

Новината бе съобщена от Андрий Ермак, глава на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Вече се появиха и снимки от посрещането на освободителите от ВСУ. Първите кадри са от района на Шуменския пазар в Херсон. Там украинските войни бяха посрещнати от радостни херсончани, които ги прегръщаха.

В центъра на града на паметника пред областната администрация вече се вее жълто-синия флаг. На площада се събират граждани с украинския флаг.

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руската армия успя да превземе за 8 месеца пълномащабна война. Това стана не след битка, а след предателство на местни колаборационисти на окупаторите.

Основната група на руската армия се е изтеглила от Херсон, но се смята, че в града руското командване е изоставило голям брой войници на произвола на съдбата. Указанията към тях били да се оправят сами като се преоблекат в цивилни дрехи.

Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната в Киев се обърна към руснаците и подчерта, че те няма да могат да избягат. Изоставените руски военнослужещи бяха призовани да се предадат чрез платформата „Върни се жив“.

„Херсон се връща под украински контрол, в града влизат части на ВСУ. Маршрутите за отстъпление на руските окупатори са под огневия контрол на украинската армия. Всички опити за противопоставяне на ВСУ ще бъдат потушени. Всеки руски военнослужещ, който окаже съпротива, ще бъде убит. Единственият шанс да избегнете смъртта е да се предадете незабавно“, се казва в посланието до руските солдати.