Пендаровски идва за откриването на интерконектора с Гърция

0
57
Стево Пендаровски Снимка: архив

От българизацията се страхуват само онези македонци, които имат слабо национално самочувствие, обяви македонският президент

Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С него имах 4 телефонни разговора на тема внос на ток”, каза македонският президент Стево Пендаровски в интервю за предаването „Трилинг”. Той съобщи, че по време на визитата ще бъде открит интерконектора между България и Гърция и на това събитие ще присъстват няколко президенти и премиери от региона. Според него това ще бъде повод да се демонстрира, че не трябва да се държат и в бъдеще като врагове, а напротив като добри съседи, които си помагат в трудности”.

От българизацията се страхуват само онези македонци, които имат слабо национално самочувствие. Напълно обидно е за македонската нация да твърдиш, че един протокол, договор или пък механизмите за евроинтеграцията, че аз и вие / към водещия на предаването , бел.ред./ може да станем българи. Това твърдение за някаква заплаха от българизация е пълна измислица от страна на опозицията с цел да се всява страх сред македонския народ, който има дълбоки корени и здраво национално чувство. Няма нужда от всяване на страх от българизация. Става въпрос за кьорфишеци, защото няма никаква опасност за нас – в края на европейските процеси ние да се превърнем в българи”, каза още Пендаровски. Според него няма нужда в страната да бъде проведен референдум.

Според него чрез вписването на българите в Конституцията, българската страна директно ще потвърди, че македонците и българите са нещо различно. „И по такъв начин ще отпадне тезата, че това е един народ, разделен в две държави“, подчерта Пендаровски.

Той смята, че вписването на българите в Конституцията няма да има никакви последици за РСМ. Според него единственият въпрос е бил дали това ще бъде последното българско искане. „Няма никакъв проблем да ги впишем“, каза македонският президент.

Пендаровски каза, че отношенията в миналото не са били добри заради националистическата риторика на Радев и двете предишни правителства.