Руски ракети удариха държава от НАТО. Двама души бяха убити в Полша

0
339
Разрушенията причинени от руските ракети в Полша.

Ракетите са от масовата бомбардировка на украински градове от Русия по-рано днес

Двама души бяха убити в Полша, след като две заблудени руски ракети паднаха близо до границата с Украйна.

Ракетите паднаха в държавата на НАТО след масовата бомбардировка на украински градове от Русия по-рано днес, при която бяха изстреляни над 100 ракети.

Пред агенция АП високопоставен служител на американското разузнаване каза, че ракетите са от руски произход.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свика комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната „по спешност“, потвърди говорителят на правителството Пьотр Мюлер, като местните новинарски сайтове твърдят, че това вероятно е резултат от експлозиите. Съобщава се, че срещата ще се проведе в 21:00 часа местно време (20:00 часа британско време).

Ракетите са паднали в град Пшеводов, удряйки зърносушилни. Съобщава се, че полиция, прокуратура и армия вече са на място.

Атаката може да накара Полша да задейства разпоредбите на член 5 на НАТО, призовавайки всички членове на договора да атакуват Русия. Съгласно член 5 нападение срещу един съюзник от НАТО се счита за нападение срещу всички съюзници.

Някои анализатори предполагат, че предвидената цел на ракетите може да е бил Лвов, украински град на около 100 км южно от Пшеводов.

Ракетата е паднала на 65 километра в Полша.

Най-важните хора в страната“ присъстват на извънредното заседание на Полша, според местното новинарско издание Radio Zet.

Станцията също така съобщи, че военни самолети са били вдигнати в бойна готовност в отговор.

Цената на петрола вече реагира на кацането на ракетите в Полша, като се покачи с 2,3 процента до 87,82 долара.

Министърът на отбраната на Латвия, Артис Пабрикс, каза: „Моите съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които са насочени не само срещу украински цивилни, но също така са кацнали на територията на НАТО в Полша.

Латвия напълно подкрепя полските приятели и осъжда това престъпление.

Унгарският премиер Виктор Орбан също е свикал своя съвет по отбрана.

Министерството на външните работи на Естония също обяви своята „пълна солидарност“ с Полша, заявявайки, че „се среща в тясно сътрудничество с Полша и други съюзници“.

Министерството добави: „Естония е готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО“.

Молдова, друга съседна страна на Украйна, също беше засегната от масираната ракетна атака на Русия днес, след като тя причини голямо прекъсване на електричеството.

Външният министър на страната Нику Попеску призова Русия „да спре унищожението сега“, подчертавайки, че „всяка бомба, падаща върху Украйна, също засяга Молдова и нашия народ“.

Ударите на Русия срещу Украйна днес оставиха голяма част от Киев и други градове без електричество, тъй като гражданската инфраструктура беше опустошена от атаките.