Русия: Счупването на плочата на паметника на съветската армия е „богохулство“

0
110
Снимка: Трибюн

Според руското посолство Червената армия освободила България от нацизма

Посолството на Русия в България коментира в профила си във фейсбук случая със счупената от 61-годишен мъж плоча на паметника на съветската армия. На плочата е изписано „На съветската армия освободителка от признателния български народ“.

Според руското посолство това е „богохулна постъпка“, а паметникът бил станал „жертва на сляпа агресия и безпаметство“, пише „Дневник“.

За пореден път официалното представителство на Русия в България представя своята трактовка за историческите събития, а именно, че Червената армия е освободила България от нацизма, от което се прави следващата стъпка, че всяко посегателство върху паметник на червеноармейците е „оскърбление“ спрямо „подвига“ на съветските воини, както и на българите антифашисти, които „дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за кафявата чума в света“.

В позицията на посолството се изразява недоволство, че в България миналото се пренаписвало системно, заличавала се ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизирало се всичко руско, което „не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято“.

„Призоваваме българските власти незабавно да предприемат мерки за ликвидиране на последиците от престъплението срещу паметта, наказване на виновните и преустановяване на позорната практика за изопачаване на общата ни история“, се настоява в позицията на руското посолство в България.

Това се случва часове преди отбелязването на първата година от началото на войната на Русия срещу Украйна. Днес в Русия се отбелязва Денят на защитниците на отечеството, който във времената на СССР се наричаше „празник на Съветската армия“.

Мъжът, счупил плочата, каза пред журналисти, че го е направил като протест срещу войната, като по този начин показва своето отношение. Той беше арестуван.

Плочата, както и самият паметник, няколко пъти са били заливани с червена боя. Паметникът на съветската армия през 2021 година беше определен за опасен заради недобро конструктивно състояние.

Паметникът на съветската армия е построен през 1954 г. Решението за построяването му е взето от БКП през 1949 г., когато тя вече е партия държава.

Противниците на монумента подчертават, че въпреки оказвания от Германия натиск, България, която е неин съюзник след 1 март 1941 г., не обявява война на СССР, а в началото на септември 1944 г. обявява неутралитет, като дава ултиматум на германските части да напуснат страната и започва да ги разоръжава. Независимо от това, на 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България.

Изтъква се и ролята на съветските войски в насилственото налагане в страната на комунистическия режим от съветски тип. Подчертава се също, че не е приемливо в суверенна държава паметник на чужда армия да е разположен по-високо и на по-централно място от националните символи.

През 1993 г. Столичният общински съвет, тогава контролиран от СДС, взема решение за премахване на паметника. И до днес, въпреки че Столичната община оттогава е доминирана все от прокламиращи се за десни и антикомунистически партии (след СДС властта в столицата беше поета от ГЕРБ), решението за премахването му все още не е изпълнено. Това се обяснява с обстоятелството, че има сериозна съпротива към демонтажа на монумента.

През 1993 г. скулпторът Любомир Далчев, участвал в създаването на паметника, пише писмо, в което отбелязва, че паметникът не трябва да се извисява в центъра на столицата, а да бъде преместен на по-скромно място./Дневник