Урсула фон дер Лайен: Можем да подсилим границата между България и Турция

0
72
Урсула фон дер Лайден

Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, обяви председателят на ЕК

Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция“, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, цитирана от БГНЕС.

Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша, можем да увеличим присъствието на „Фронтекс“, поясни тя.

Фон дер Лайен посочи, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет.

По нейните думи са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за предоставяне на убежище на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС. Председателят на ЕК добави, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват, докато значително нараства броят на новопристигналите.

Междувременно повечето политически групи в ЕП подкрепят европейско финансиране за гранични огради.

Според групата на Европейската народна партия „оградите и стените не са табу“. „В Европа има огради, които по изключение са необходими, затова трябва да бъде възможно ЕК да финансира такива съоръжения“, заявиха представителите на тази парламентарна сила.

На обратното становище бе групата на Социалистите и демократите, които настояха, че изграждането на стени е подкрепяно от десницата и крайната десница, но не решава проблемите. Според тази група е необходимо да се насърчи законната миграция към ЕС, защото мигрантите може да бъдат решение на някои от европейските проблеми.

Групата „Обнови Европа“ поиска незабавно облекчаване на обстановката по външните граници и постигане на конкретни резултати за европейските граждани.

Зелените упрекнаха председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че предлага план за превръщането на Европа в крепост. Те настояха за добро управление на границите и за спазване на законодателството, включително от граничарите, участвали в незаконно отблъскване на мигранти. ЕС получи Нобелова награда за мир, не защото издига огради, не за да загради континента с мрежи, а заради поуките, извлечени от нещастията в миналото, обобщиха представителите на тази парламентарна сила.

Според групата „Идентичност и демокрация“ предложенията на ЕК са „реалистични“, защото е необходимо усилията да бъдат насочени към защитата на външните граници.

Европейските консерватори и реформатори упрекнаха ЕК за твърденията, че в европейския бюджет няма средства за стени по границите. Тази парламентарна сила призова ЕС да финансира издигането на гранични стени.

Левите обвиниха крайната десница, че насажда ксенофобия заради „несъществуваща миграционна вълна“. Според тях оградите по границите на ЕС са „стени на срама“.