Вежди Рашидов предлага четиристранна среща за Шенген

0
78
Вежди Рашидов се среща с Роберта Мецола, шеф на Европейския парламент.

Той изрази резерви срещу евентуално разделяне на България, Румъния и Хърватия на предстоящия Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов предлага провеждането на среща на председателите на парламентите на България, Румъния и Хърватия с колегите им от Нидерландия и Австрия.

Целта на срещата е да бъдат информирани за всички положени усилия и готовността на България, Румъния и Хърватия за членство в Шенген. Вежди Рашидов направи предложението на двустранна среща с председателя на Събора на Република Хърватия Гордан Яндрокович в Страсбург, съобщиха от парламентарния пресцентър.

По време на разговора с хърватския си колега Вежди Рашидов подчерта, че България отдавна е изпълнила всички условия за членство в Шенгенското пространство и това е констатирано многократно от Европейската комисия и Европейския парламент.

„България е честен и лоялен член на ЕС. Не е редно пред страната ни да се поставят допълнителни политически изисквания, каквито не са били поставяни пред други държави преди това”, категоричен беше председателят на Народното събрание.

В заключение Вежди Рашидов още веднъж изрази резерви срещу евентуално разделяне на България, Румъния и Хърватия на предстоящия Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в началото на декември.