България и Израел ще насърчат развитието на туризма

208 141 израелски туристи са посетили България през 2017 г.

0
81
туризъм
Министър Ангелкова на среща с израелския си колега. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Съвместна работна група ще помага за ръст на пътуванията между двете държави

Ще бъде създадена съвместна работна група между България и Израел. Целта й ще е да насърчи развитието на туризма и да увеличи пътуващите между двете държави.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с Ярив Левин, министър на туризма на Държавата Израел. Двамата разговаряха в рамките на туристическото изложение IMTM в Тел Авив.

208 141 израелски туристи са посетили България през 2017 г. Отчитаме близо 14% ръст спрямо предходната година, каза министър Ангелкова. Израел е важен и перспективен партньор на България.

Министър Ангелкова представи пред израелския министър на туризма положителните данни за развитието на отрасъла в България. Над 8,8 млн. са чуждестранните туристически посещения за цялата 2017 г.

Ръстът, който се отчита, е 7,6% в сравнение с предходната година. Общо над 630 700 повече чуждестранни посетители са дошли в България миналата година, уточни министърът.

Друга тема на разговор бе реализирането на потенциала на страната като туристическа дестинация за четири сезона. СПА, уелнес и балнеотуризмът са водещи за развитието на българския здравен и медицински туризъм, който е приоритетен за Министерството, заяви министър Ангелкова.

Тя покани израелския си колега на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“. Форумът е планиран през ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организацията по туризъм.

Пред г-н Левин министърът представи приоритетите ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя обясни, че за туризма това е от изключително значение, защото страната ще е във фокуса на европейското внимание.

Ще покажем, че България е предпочитана туристическа дестинация, предлагаща качествен и разнообразен продукт. Целта ни е максимално да представим пред гостите страната си и ще използваме всички възможни направления – София, Варна, Бургас и др., допълни Ангелкова.

Ярив Левин оцени положително работата на Министерството на туризма в рамките на председателството. Той изказа благодарност за добрите взаимоотношения между двете държави и заяви готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализиране на бъдещи инициативи. Министър Левин допълни, че увеличаването на полетите за и от България би дало тласък за туризма и в двете държави.

IMTM е най-голямото и най-старото туристическо изложение в Източносредиземноморския район, което тази година се провежда за 21-ви път. В рамките на събитието участват 384 изложители от 46 държави.

По-рано Ангелкова откри българския информационен щанд на изложението. Форумът се нарежда на водещо място по значение сред международните борси в региона, като се наблюдава непрекъснато увеличение на броя изложители, професионални посетители и крайни потребители.

В рамките на два дни – 6 и 7 февруари, гостите ще могат да разгледат предложенията на десетки страни. През миналата година в събитието са участвали 1780 изложители от 58 държави, а посетителите са били над 27 000 души, от които 16 800 професионална публика.

България се представя с информационен щанд от близо 50 кв. м. Основен фокус в него са зимният и летният туризъм, които са сред най-търсените продукти от туристите в региона. Друг акцент са възможностите за балнеолечение, което често се избира като допълнителна услуга през последните години. Професионалистите и любителите, които посещават форума, ще могат да се запознаят и с културно-познавателните турове и пътуванията с цел развлечение, които България предлага.

Тази година заедно с Министерството на туризма на щанда се представят общини и фирми, като интересът нараства спрямо година по-рано. Изложителите ни предлагат специализирани продукти – зимни и летни почивки, балнеолечение и културно-исторически маршрути.