Кьовеши поиска допълнителна информация за 7 от нашите делегирани прокурори

0
120
герб
Лаура Кьовеши

Трима от тях досега са работили като следователи

Eвропейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за 7 от излъчените от България делегирани прокурори, съобщава „Правен свят“. Това е станало с писмо, получено в Министерството на правосъдието в края на миналата седмица, като информацията беше потвърдена от източници от Висшия съдебен съвет.

От прокуратурата не дадоха коментар по случая, тъй като реално информацията, която Кьовеши иска, ще й бъде предоставена от Прокурорската колегия към кадровия орган. Тъй като заседанията на Колегията се провеждат в сряда, а тази седмица тя се пада по време на Националния празник на България, се очаква въпросът да бъде обсъден идната седмица.

България излъчи 10 делегирани прокурори, колкото бяха поискани от Европейската прокуратура.

По регламент обаче, делегираните прокурори във всяка страна, която се е присъединила към новосъздадената институция може да са само двама, но от България Кьовеши поиска 10 представители. В този смисъл няма пречка Европейската прокуратура да заработи у нас и с тримата, спрямо които не се иска допълнителна информация.

Според сайтът Euractiv тримата, за които не се искат повече данни, са Вероника Трифонова, Божидара Димова и Венцислав Фердинандов. Основният мотив на Кьовеши да поиска допълнителна информация за останалите кандидати е, че трима от делегираните прокурори досега са работили като следователи и затова не можели да поддържат обвинението в съда. При самото изслушване обаче, един от най-задаваните въпроси към кандидат-следователите беше за обвинението в съда и писането на обвинителни актове. Другото възражение на европейската прокуратура било, че някои от делегираните прокурори нямали дълъг стаж, а идвали от районни прокуратури. На изслушването пред Прокурорската колегия се явиха 31 кандидати, като на 13 февруари бяха избрани 10.

Процедурата по официалния избор от страна на Европейската прокуратура на делегирани прокурори от страните, които са се присъединили, в това число и България, още не е приключила.