Ангелкова откри български щанд на ITB изложението в Берлин

Основен фокус са възможностите за туризъм по Черноморието, както и културно-исторически и балнео- и СПА продукти

0
84
Ангелкова
Ангелкова на изложението в Берлин.СНИМКА:МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Тази година България се представя на него за 50-и път

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на ITB Берлин – най-значимият туристически форум в световен мащаб.

Изложението се провежда от 7 до 11 март, а тази година България се представя на него за 50-и път. Страната е сред най-дългогодишните изложители, отбеляза министър Ангелкова. И допълни, че Германия е водещ пазар за входящ туризъм за България.

През 2017 г. германските туристи, пътували у нас са повече от 870 хил. и нарастват с 5,3 на сто спрямо година по-рано. В първия месец на 2018 г. посетителите от Германия са близо 12 хил. като се увеличават със 7,7% в сравнение с януари миналата година.

В тазгодишното изложение в Берлин България участва с представителен щанд с площ от 400 кв. м. На него освен Министерството на туризма има още 40 съизложители, сред които български общини и представители на бизнеса.

Общо през миналата година на ITB Берлин изложителите са били 10 хил. от 180 страни. Посетителите са били 160 хил., от които 100 хил. са професионалистите. Прогнозите са тази година форумът да привлече още по- голям интерес.

Основен фокус в българското представяне са възможностите за туризъм по Черноморието, както и културно-исторически и балнео- и СПА продукти, които страната предлага. Това са най-търсените видове туризъм както от професионалистите, така и от масовата публика.

Интересна част от промотирането на страната е глаголицата. Гостите на форума ще могат да получат документ с името си изписано на глаголица. През уикенда ще имат възможност да видят и автентични фолклорни танци.