Министерство на туризма с амбициозна програма за 2018 година

Само през летния сезон страната е посетена от над 5,3 млн. чуждестранни туристи

0
85
туризъм
Срещата на министър Ангелкова с посланиците. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

6 млрд. лв. са приходите от международни пътувания за времето от януари до септември тази година, обяви министър Ангелкова

Готвим амбициозна програма от събития през следващата година. Част от тях ще са по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, организираме и второ издание на Световния конгрес на древните цивилизации. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на 5-ата поредна работна закуска с посланиците у нас, която се организира от ведомството.

На събитието присъстваха около 50 ръководители и представители на дипломатическите мисии у нас. Министърът уточни, че първото важно събитие от най-високо ниво ще е през февруари. Тогава се организира среща на министри от държавите членки на ЕС с основен фокус туризъм и икономически растеж. Освен нея Министерството на туризма работи по още 5 събития, които ще бъдат реализирани в първите 6 месеца на годината, когато България ще председателства съвета на ЕС.

Съвместно с Китайската народна република се подготвя и туристически форум в Пекин през април 2018 г., съобщи още министърът. И посочи, че това ще е още един начин да се постави фокус върху европейската инициатива „ЕС-Китай 2018 – година, посветена на туризма“ („2018 EU-China Tourism Year“).

Министър Ангелкова представи пред ръководителите на дипломатическите мисии у нас резултатите в туризма за 10-е месеца на 2017 г. Общо чуждестранните посетители на България в периода януари-октомври са повече от 8 млн., като се отчита ръст от 7,6 на сто в сравнение със същите месеци на миналата година, каза министърът.

Тя поясни още, че около 6 млрд. лв. са приходите от международни пътувания за времето от януари до септември. Нарастването в постъпленията е повече от 9 на сто спрямо същия период година по-рано. Само през летния сезон страната е посетена от над 5,3 млн. чуждестранни туриста, което с 5,7% повече в сравнение със същия период на 2016 г. Относно зимния сезон министърът заяви, че прогнозите са и той да е успешен. Очакванията са посетителите у нас да се увеличат с 5-10% спрямо зимен сезон 2016/2017 г., когато България посрещна над 1,42 млн. чуждестранни госта.

Българското Министерство на туризма е първото в света, което пуска услуга с възможност за директно споделяне на туристически обекти чрез Chat Extension на Вайбър, заяви още пред посланиците министър Ангелкова. Свързването ще даде възможност всичко, което е включено или се добавя към мобилно приложение и уебсайт на iLoveBulgaria, автоматично да се показва и във Вайбър. Потребителите ще могат да откриват и да си препращат снимки и информация в чата за националните ни обекти. Министерството на туризма и iLoveBulgaria сме първи в България и в света,добави министърът.