Шумово замърсяване в Слънчев бряг не може, а каравани и боклук на плажа – няма проблем

Затова г-н Симеонов, влезте в обувките си и минете с тях няколко метра встрани от централната алея на Слънчака

0
125
симеонов
Валери Симеонов

Браншът пита Симеонов защо не влезе в обувките си на вицепремиер и щом ще налага правила по морето, те да са за всички, а не за частни интереси

Не може нощният шум от няколко дискотеки в Слънчев бряг да са основният проблем на туризма по Черноморието това лято. Това е становището на голяма част от бранша по крайбрежието, който с почуда наблюдава изблиците на контрол, демонстрирани от вицепремиера Валери Симеонов. Нека впряга службите в спазване на закона, но да не го прави избирателно и само на едно място, предлагат предприемачи.

Докато под знамето на защита на държавните интереси униформени тичат след началника в битката му срещу четири дискотеки на Слънчев бряг, на по-тихи места по морето стават шумни скандали, които заплашват да прерастнат в пожари.

И докато Цацао, Спалнята и другите омразни вятърни мелници за Симеонов на всичкото отгоре се оказаха и законни, десетки незаконни каравани и палатки никнат по плажовете на страната и боклукът, произвеждан от радетелите на природното къмпингуване далеч не помага на природата, отбелязват кметове.

Всевиждащият вицепремиер обаче сякаш е подозрително сляп за това, че никой данъкоплатец не е длъжен да спонсорира удоволствието на малцина хора със завиден тен да се цопнат на пясъка за месеци и понеже са гръмогласни, да си цапат на воля. А сметката за чистотата им да поема всеки жител на съответната община.

Но прав е вицепремиерът. Темата с палатките не създава героика, няма блясък и величав медиен образ, който да се възвърне електорално на изборите.

Затова днес браншът по Черноморието не очаква проверките на вицепремиера да го отведат до Корал, Карадере или Крапец, за да брои палатки. Да му мислят кметовете и областните управители там, които вместо за детски градини, събират средства за контейнери за смет.

Нека гледат с копнеж към съседите ни. Гърците отдавна наложиха люти глоби за незаконни палатки и бяха сред последните. Само опитайте на плажа в Хърватска да се настаните на пясъка с караваната барабар с кучето и бутилките с бира. Ще ви стане много горещо. Или в Италия, или в Малта. …

У нас обаче къмпингуването без елементарни санитарни условия е екоугодно, поносимо и най-важното – напълно безплатно. А това, че предприемачи с години са инвестирали в квартири и хотелчета, в заплати и персонал – тяхна си работа, да се оправят с нелоялната конкуренция сами. Симеонов се кичи с ресор туризъм, но той е на „Слънчев бряг“- бори преместваемите обекти и децибелите на лошото Цацао.

Хаотичният и холеричен контрол, започнал това лято обаче е доста опасен, защото изпраща много лоши сигнали към туристическия бизнес и към местните власти. Те остават убедени, че трайни правила няма, че условията могат да се изменят преди всеки сезон.

Предприемачите не виждат като основна цел на държавата да се създаде добра среда за работа на „белия“ бизнес, който я храни с данъците си. Вместо това браншът наблюдава овластени от поста си величия да се хвърлят самоотвержено в битка за отделни частни интереси, за да разчистят печеливш терен за „по-нашите“ бизнесмени.

Обувките на един вицепремиер обаче не са само марков аксесоар. В правовата държава те са институция. Затова г-н Симеонов, влезте в обувките си и минете с тях няколко метра встрани от централната алея на Слънчака. И там има туризъм.