Министър Николина Ангелкова получи високо отличие на италианската държава

През 2018 г. близо 158 хил. италиански граждани са посетили страната ни

0
57
туризма
Ангелкова с ордена от Италия.

Орден на звездата на Италия“ бе връчен на министъра на туризма лично от посланика на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди

Най-високото отличие на италианската държава получи министърът на туризма Николина Ангелкова. „Орден на звездата на Италия“ й бе връчен лично от посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди.

Двамата участваха в откриването на конференция „Археология и успешно музейно управление“ в Националния исторически музей, организирана от италианското посолство у нас. Държавното отличие се дава от президента на Република Италия, който е и председател на Ордена на звездата на Италия.

Това е много висока оценка и чест за мен, която ме задължава да продължа да работя отговорно за ползотворното сътрудничество между двете държави и за европейската перспектива, подчерта министър Ангелкова.

Тя изказа благодарностите си към президента на Италия и посланик Балди за изключително доброто сътрудничество през годините, дало възможност да се реализират множество инициативи между двете държави за сътрудничество в туризма и културно историческото развитие. Това партньорство има дълги традиции и бележи положителни резултати. България става все по-търсена дестинация за италианските туристи. През 2018 г. близо 158 хил. италиански граждани са посетили страната ни по данни на българската национална статистика.

В приветствието си към конференцията българският министър на туризма благодари също на министър-председателя Бойко Борисов за подкрепата за създаване на самостоятелното Министерство на туризма. Тя припомни, че още от обособяването на ведомството сред основните фокуси в работата му е развитието на културно-историческия туризъм, включително чрез археологията като двигател за растеж в сектора.

Министър Ангелкова открои още възможности за сътрудничество с Италия, отбелязвайки и факта, че европейска столица на културата за 2019 г. са Пловдив и италианският град Матера, което дава шанс да развием нова палитра от съвместни дейности и да затвърдим двата града като културно-исторически центрове на Европа. Вярвам, че ще надградим успешно започнатото заедно в сферата на туризма и културно-историческото наследство, обърна се министърът към посланик Балди.

Конференцията в София води световноизвестният професор Кристиян Греко, директор на Египетския музей в Торино. Той е в София по покана на Италианския културен институт.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here