Борисов и Заев поднесоха венци на гроба на Гоце Делчев (Видео)

„Членството на Македония в ЕС и НАТО ще даде възможност за качествени чуждестранни инвестици, заяви македонският премиер

0
64
борисов
Премиерите Борисов и Заев се покланят на гроба на Гоце Делчев. СНИМКА: архив

Държавният департамент на САЩ приветства договора между България и Македония

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в Скопие по повод отбелязването на 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание,предава „Фокус“.

На церемонията от българска страна присъстват вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, енергийният министър Теменужка Петкова, транспортният министър Ивайло Московски, посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев и др.

Да останем задружни и да поставим Македония на заслуженото й място. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев по време на церемонията по отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Скопие.

Членството на Македония в ЕС и НАТО ще даде възможност за качествени чуждестранни инвестиции, за конкурентни пазари на родните предприятия. Ще отвори пространство за нови работни места и по-високи заплати. Ще донесе мирен живот в домовете ни, ще мотивира децата ни да прекарат бъдещето си в своята Родина“, заяви Заев.


Днес, когато се прекланяме пред загиналите за свободното бъдеще, с чисто сърце модем да кажем, че и нашите поколения се бореха за права, за свобода и за човешки животи”, подчерта Заев. По думите му, успехът в развитието на Македония не е на един човек – за това са застанали заедно македонци, албанци, турци, сърби, румънци, роми и други, успехът не е на една група или политическа партия.

Успехът е на всички, без значение от вероизповеданието, етническа принадлежност, пол или убеждения. Успехът е на Македония“, подчерта Заев.
„Изпращам апел за максимална сериозност и ангажираност на всички политически обекти и институции за общата инициатива и действие, днес, когато става въпрос за новата Република Македония в периода след сериозна политическа криза в историята на съвременната държавност. Каквато Македония си изградим, такава ще я имаме. Трябва да празнуваме основаването на държавността на Македония и почитаме воините от Илинден и да си спомняме за всички, които са вградили животите в стените на македонската държава. Да изразим почитта към всички онези, които са страдали заради разни идеоложки и политически цели“, коментира македонският премиер.


„Правителството на Македония постави добри основи за сътрудничество и с другите съседи от региона. Имаме право да очакваме, че в бъдеще ще има и други протегнати ръце към нас“, добави Заев.
„Да се обединим заради стратегическите цели, които са от изключителна важност за единността на държавата ни. Очаквам всеки, без разлика от различията, по която и да е основа, да види себе си и да помисли за промените, с които заедно ще напишем новата история на Македония.

Да останем задружни и да поставим Македония на заслуженото й място. Пред себе си имаме цели, както казва Гоце Делчев – трудът е силата, с която човек става голям във всяка инициатива. Нека ни е честит 2 август, денят на нашата Република“, обясни македонският премиер Заев.Държавният департамент на САЩ приветства договора между България и Македония

Държавният департамент на САЩ излезе с официален коментар на страницата си в интернет относно Договора за добросъседство между България и Македония.


„САЩ поздравяват България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това важно, гледащо напред споразумение признава и преди това силните връзки между двете държави и отваря вратата за дори още по-близко сътрудничество в разнообразни сфери като инфраструктурата и културата. Подписването на договора ще допринесе за политическата стабилност и икономическото развитие в по-широкия регион и предлага окуражаващ пример за това как различията между съседите могат да се разрешат мирно“, пише в коментара на Държавния департамент на САЩ.