Каракачанов: Позицията ни за Северна Македония е непроменена, никой не ни притиска

0
18
каракачанов
Красимир Каракачанов

Не сме се отказали да им помагаме, но това няма как да стане за сметка на българския национален интерес, каза вицепремиерът в парламента

Позицията на българското правителство по отношение на евентуалното еврочленство на Северна Македония не е променена. „Не сме се отказали да помагаме на Северна Македония, но много ясно сме обяснили, че това няма как да стане за сметка на българския национален интерес“, категоричен бе в Народното събрание вицепремиерът Красимир Каракачанов, цитиран от DarikNews.

Той представи обобщена информация на депутатите по темата, след като по-рано социалистите поискаха изслушване на Бойко Борисов, но се оказа, че премиерът е ангажиран.

Каракачанов подчерта, че никой не е притискал правителството, и добави, че тенденциозно в някои медии се появява информацията, че България отстъпва в позицията си.

„Без да се предолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на база на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане, няма как България да има друга позиция освен тази, че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Македония“, каза Каракачанов.

Той добави, че при разговорите с представителите на Северна Македония не се е стигнало до никакво решение.

„Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Има забавяне на работата на rсторическата комисия. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъкваq е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско“, посочи още Каракачанов.

„България направи достатъчно жестове към Македония. Само в последните три години – след подписването на договора – дадохме съгласие за членство на Македония в НАТО. Увиq управляващите в Скопие смятат, че след като сме отворили вратата един път за НАТО, то България може да бъде притисната. Но ние няма да се съгласим с отмяна на рамковата си позиция от миналата година или декларацията на парламента. Българското правителство няма никакво намерение да чупи декларацията на българския парламент“, отсече вицепремиерът.