Каталунската полиция предотврати втори атентат

Четиримата терористи, с шахидски пояси, са застреляни от полицията

0
59
атентат
Над 50 души са тежко ранени при атентата в Барселона.

Ислямска държава“ пое отговорност за терора в Барселона

Каталунската полиция предотврати втори атентат – в Камбрилс, Тарагона, подобен на нападението в Барселона, при което загинаха най-малко 13 души. 

Ауди е ударило и ранило седем души, сред които полицай, тази нощ. Един от пострадалите е в тежко състояние. Терористите са били ликвидирани при стрелба. 

Съветникът по вътрешни работи в каталунското правителство Жоаким Форн потвърди, че шофьорът на аудито е бил свързан джихадистка клетка, установена в Алканар. В сряда вечерта там избухна взрив в къща, един загина, а още седем са ранени.

Според властите инцидентът е свързан с нападенията в Барселона и Камбрилс, като се смята, че атентаторите са се опитвали да произведат бомби.

„Ислямска държава“ пое отговорността за атентата в Барселона, съобщи информационната агенция на групировката Амак, цитирана от Ройтерс.


Извършителите на атентата в Барселона са войници на Ислямската държава и проведоха операцията в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията“, пише агенция Амак, имайки предвид предвожданата от САЩ международна коалиция срещу групировката.

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че испанската полиция е арестувала двама души след атентата в Барселона. Засега не е ясен броят на нападателите.

Каталунската полиция съобщи за взрив в жилище в община Алканар край Барселона, който е станал през нощта в сряда.

Случаят е свързан с атентата в Барселона. Има един убит, седем са ранени. Къщата е изцяло разрушена.

По информация на вестник Ел Паис, на мястото на взрива са открити бутилки с пропан-бутан.